Chardonnay doet het overal goed

De chardonnay is een druif die over de hele wereld voorkomt. De druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft en wordt veel voor de vinificatie van wijn gebruikt.

De Chardonnay in Frankrijk

Bourgogne: Chardonnay-wijnen uit deze streek van Frankrijk zijn de meest beroemde. Niet dat elke witte Bourgogne van deze druif tot de beste gerekend kan worden, maar wel ligt hier de bakermat van de grote wijnen die de chardonnay-druif heeft voortgebracht. Bekende namen zijn: Chablis, Corton-Charlemagne, Le Montrachet, Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Meursault en Santenay.
Crémants uit deze regio worden ook veel van deze druif gemaakt.
Champagne: Ook in de Champagne-streek wordt deze druif veel aangeplant. Vanwege de voorliefde voor kalkhoudende bodems doet ze het daar goed. Zo ook in Aisne, Aube en Côte Sézanne. Eveneens op de Montagne de Reims kan men chardonnay vinden, vooral rond Trépail en Sillery.
Wanneer er uitsluitend chardonnay wordt gebruikt voor de productie van champagne dan spreekt men van een ‘blanc de blancs’.
Overige gebieden in Frankrijk: Vanwege de brede inzetbaarheid van de chardonnay is zij in veel meer regio’s aangeplant.

In landen en staten als Californië, Australië, Zuid-Afrika en Chili doet de druif het erg goed. Heel veel meer landen verbouwen deze druif. Hetzij als druif voor “zuivere chardonnays”, hetzij om te mengen met andere druivensoorten.

Kleur, geur en smaak

Het is een vroegrijpe druif die resistent is tegen kou maar tevens tegen warmte kan. Naast stille wijn wordt ze ook veel gebruikt voor mousserende wijn. Chardonnay is verwant aan de bourgogne- en champagnedruif pinot blanc, maar heeft een heel andere smaak. In de Elzas wordt zij ook wel weisser klevner genoemd of – een beetje verwarrend – pinot blanc chardonnay. Zie verder de synoniemenlijst.
De wijn van deze druif is zeer geschikt voor rijping op hout en geeft algemeen een volle wijn met een stevig herkenbaar bouquet. Wijn met deze zogenaamde ‘houtopvoeding’ krijgt vanilletonen in haar smaak. Zuivere wijn van de chardonnay-druif wordt in veel landen als “Chardonnay” verkocht en wordt vaak wat minder gelet op waar deze vandaan komt.
In koelere klimaatzones hebben de wijnen van deze druif een groeneappelsmaak. Na de tweede gisting van de wijn, de zogenaamde malolactische gisting – zie vinificatie – wordt het meeste naar deze groene appelen ruikende appelzuur omgezet in het mildere melkzuur. In mildere klimaatzones krijgt de wijn een meloensmaak, en in de warme temperatuurzones exotische vruchten, zoals ananas en mango.
Chardonnay kan een hoog alcoholpercentage halen, waardoor zij naar het zoete kan neigen. Een goed gemaakte chardonnay zal een lange afdronk hebben. Vanwege het herkenbare karakter die deze wijn toont wordt zij geduid als “vettig” en vooral bij zalm-gerechten aanbevolen.

 

http://www.allesoortenwijn.nl/chardonnay