ABNY
Image default
Woning en Tuin

Spa bubbelbad in de tuin

Hydrotherapie is een therapie die in het water wordt uitgevoerd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een aantal factoren: De gewichtsloosheid van het menselijke lichaam in water, de warmte van het water en massage. Water is uitermate geschikt voor patiënten met reumatische klachten, neurologische aandoeningen, spierziekten en patiënten die gebonden zijn aan een rolstoel. In een Jacuzzi komen al de genoemde factoren samen. De aanwezige hydromassage jets in de Jacuzzi zorgen voor een fijne en diep doordringende massage met een heilzame werking op psychisch en fysiek vlak als resultaat. Hydrotherapie is een eeuwenoude manier om klachten te verlichten. Reeds in de oude beschavingen van de Grieken, de Romeinen en de Egyptenaren werd hydrotherapie toegepast. Het was algemeen bekend dat de warmwaterbaden een positief effect op de gezondheid konden hebben. De eerste man die zijn beroep maakte van de hydrotherapie was Vincent Priessnitz. Hij begon op professionele basis in 1829, en werd er beroemd mee. Hij kreeg klanten uit allerlei landen, een zeer verdienstelijke prestatie in die tijd. Waar ligt de heilzame werking van hydrotherapie in een bubbelbad? Het maakt gebruik van de effecten van verschillende watertemperaturen en waterdruk op het lichaam. De huid registreert de prikkels die binnenkomen en leidt ze naar de hersenen, alwaar ze worden verwerkt. In antwoord op de prikkels uit de huid stimuleren de hersenen het immuunsysteem, de bloedsomloop en het verteringsstelsel, verminderen ze de productie van stresshormonen en de gevoeligheid van het lichaam voor pijn. Wat betreft de temperatuur kan gebruik worden gemaakt van warme en koude stromen. Warmte geeft rust, het kalmeert de spieren. Koude daarentegen activeert het lichaam. Met de druk die het water uitoefent op het lichaam kan eindeloos worden gevarieerd, afhankelijk van de klachten van de patiënt. In het water ervaren mensen een soort verlossing van de zwaartekracht: in water kan men als het ware zweven. Op deze manier kunnen spiergroepen welke klachten veroorzaken worden verlicht, en kunnen er op een relatief veilige manier oefeningen worden verricht met de spiergroep, teneinde deze losser te maken. Door te werken met waterdruk op het lichaam kan een vorm van massage worden gegeven. Er bestaan tal van methoden waarop hydrotherapie kan worden toegepast. Bij reumatische klachten bijvoorbeeld werkt men vaak met een klein warmwaterzwembad, waarin de patiënt oefeningen kan doen. In het geval van reuma werkt de warme temperatuur rustgevend op de gewrichten. U kunt zich bedenken dat koud water een veel slechter effect geeft bij reumapatiënten! In andere gevallen kan er gewerkt worden met kompressen of waterbaden. Zoals u zag bij het geval van reuma, is de methode waarop hydrotherapie het beste kan worden toegepast afhankelijk van de klachten van de patiënt.

https://www.sunspabenelux.nl