Een wijnklimaatkast zorgt voor de juiste serveertemperatuur

Een wijnklimaatkast is iets anders dan een wijnkoelkast of een wijnbewaarkast. Het doel van de klimaatkast is wijnen op serveertemperatuur opslaan. Wijnklimaatkasten zijn verkrijgbaar met twee, drie en zes temperatuurzones. Wanneer je bij Liebherr kijkt, dan zie je deze kasten in de Vinothek (zeer eenvoudig) en Vinidor (zeer luxe) uitvoeringen. Met de name de Vinidor reeks biedt mogelijkheden om wijnen te bewaren in een mooie designe kast. Deze is voorzien van afgescheiden temperatuurzones. In de zones zelf zijn een aantal telescopische wijnladen of legplateaus voorzien. Deze zorgen ervoor dat je de wijnen naar je toe kunt halen bij een geopende deur.

Een goede klimaatkast zorgt ervoor dat de temperatuur optimaal is, maar ook voor de luchtvochtigheidsgraad en geurfiltering. Nu hebben deze kasten een trillingsvrije compressor en zijn opgebouwd uit geluidsarme onderdelen. Toch heb je altijd te maken met omgevingstrillingen. Deze zorgen ervoor dat de wijnen niet in rust kunnen rijpen. Dit probleem kan worden ondervangen met Vibration Reduction Blocks (VRB’s). Steeds meer eigenaren van een wijnklimaatkast willen deze blocks hebben. Deze zijn momenteel in Nederland alleen verkrijgbaar via Wijnpromotor en Cavepromotor. Afhankelijk van de wijnkast wordt er een speciale set VRB’s aangeleverd. Dit heeft te maken met het gewicht van de kast zelf en het aantal flessen wat er in opgeslagen kan worden. De VRB’s zorgen ervoor dat de omgevingstrillingen worden gereduceerd. Hierdoor kunnen de atomen in de wijn in volledige rust blijven en kan de wijn rijpen.

Nut van temperatuurzones Wijnen moeten op de juiste serveertemperatuur worden gebracht waardoor de wijn volledig tot zijn recht komt. Wijnen die te warm of te koud worden geserveerd worden tekort gedaan. Hierdoor gaat de wijndrinken onterecht een wijn afserveren. Liebherr heeft twee betaalbare wijnklimaatkasten met zes temperatuurzones. In deze wijnkasten kun je 200 flessen opslaan. De kasten zijn verkrijgbaar met en zonder glazen deur. Liebherr maakt gebruik van een natuurkundig verschijnsel wat koudevaltechniek wordt genoemd.

http://www.wijnklimaatkast-wijnkoelkast-wijnbewaarkast.nl