Wijnpotentieel bepalen met wijnsleutel

Op wijnsites lees je over wijnen met een bewaarpotentieel tot 2024. Dat neem je dan maar aan, echter wie heeft bepaald dat deze wijn in 2024 nog te drinken is? Een wijnproeverij organiseren rond dit thema is steeds meer in opkomst, want men neemt al gauw een paar doosjes mee uit Frankrijk, Spanje en Italië. U kunt u hier misschien aandacht aan besteden. Er worden in samenwerking met Wijnproeverij thema avonden opgezet rond het bewaarpotentieel en het optimaal bewaren van wijn. Niet iedereen beschikt over een wijnkelder, dus een groot deel gaat het over wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten.

Hoe bepaal je het bewaarpotentieel? Wijnproevers van grote inkooporganisaties maken regelmatig gebruik van een ‘wijnsleutel’. Dit is een metalen hangertje of staaf die in een glas of fles wordt gehangen. Elke seconde die de wijn in contact is met de wijnsleutel geeft een indicatie van de smaak over één jaar, maar dat kan oplopen naar 50 jaar ook. De meeste wijnproevers op verplaatsing hebben de wijnsleutel die verkocht voor € 89,00.

Eigen wijnen Het leuke van bewaarpotentieel thema is dat deelnemers hun eigen wijnen mogen meebrengen. De deelnemer vertelt een en ander over de wijn. Natuurlijk is het de bedoeling dat er wordt vermeld wat de wijnboer ter plaatse heeft verteld. Een aantal proefglazen wordt gevuld waarbij het verstandig is om de wijnsleutel in beginsel maar 5 seconden in de wijn te houden in het eerste glas. Het volgende glas wordt er de wijnsleutel er een seconde langer in gehouden oplopend tot 15 seconden.

Een proefpanel gaat proeven en discussiëren over de simulatie en de ontwikkeling van de wijn met de jaren. Het regelmatig voor dat het meevalt, maar andersom kan ook. Het leuke van de simulatie is het feit dat de kwaliteit van bewaren buiten beschouwing wordt gelaten. In feite ga je er met de wijnsleutel vanuit dat het bewaren altijd onder optimale omstandigheden is geweest.

Het doortrekken van een smaaksensatie over de jaren heen kan ook. Hierbij wordt spijs toegevoegd aan het simuleerproces. Verbazingwekkend is het effect wat spijs heeft in relatie tot het bewaarpotentieel. Voor sommige wijnbezitters is het een werkelijke revelatie. Maar wat doe je met een wijn die pas over 10 jaar op zijn hoogtepunt zit? Als de mogelijkheden er zijn, dan is het verstandig om de wijn pas over 10 jaar te openen en proberen in te beelden of de smaak overeenkomt met de simulatie.

Testcase Wanneer u het zonde vindt om uw betere wijnen te testen, dan kunt u ook leren omgaan met de wijnsleutel door een paar goedkope ‘supermarktwijnen’ onder handen te nemen.

 

http://www.wijnproeverijpromotor.nl