ABNY
Image default
Energie

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen in 3 stappen

Zonnepanelen, een duurzaam alternatief voor het opwekken van stroom. Door de aanschaf van zonnepanelen levert u niet alleen een bijdrage een aan beter milieu, maar ook aan de verlaging van uw energierekening. Hierdoor – en mede dankzij een aantrekkelijke terugverdientijd – kan een investering in zonnepanelen bijzonder interessant zijn. Echter, voordat u overgaat op zo’n investering, is het fijn om meer achtergrond informatie over zonnepanelen in te zien. Wij van Tenten Solar Zonnepanelen vertellen u in 3 stappen hoe zonnepanelen werken.

Stap 1 – Het opwekken van zonne-energie

In zonnepanelen zitten zonnecellen. Wanneer er (zon)licht op de panelen schijnt, zetten deze cellen de energie die dat oplevert om in gelijkstroom. Voor het opwekken van zoveel mogelijk (zon)licht en daarmee energie, is het belangrijk dat de zonnepanelen de juiste ligging op het dak hebben (bij voorkeur op het zuiden). Ook is het belangrijk om rekening te houden met eventuele schaduwobjecten in de buurt van het dak, zoals een dakkapel of een boom.

Stap 2 – het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom

Alle apparaten die u in en om het huis gebruikt werken op wisselstroom. Aangezien de opgewekte energie door de zonnepanelen in eerste instantie gelijkstroom is, moet deze omgezet worden naar wisselstroom. De omvormer die is aangesloten op het pv-systeem neemt deze taak op zich. De gelijkstroom wordt omgezet naar wisselstroom en vervolgens geleverd aan de meterkast. Vervolgens steekt u de stekker in het stopcontact en kunt u gebruik maken van de stroom opgewekt door de zonnepanelen.

Stap 3 – teruglevering aan het energiebedrijf

Aan de hand van het monitoringsysteem kunt u eenvoudig inzien wat de opbrengsten van uw zonnepanelen installatie zijn. Het kan ook zo zijn dat uw zonnepaneleninstallatie meer stroom opwekt dan u daadwerkelijk gebruikt. Wanneer dit het geval is kan de stroom worden teruggeleverd aan het energiebedrijf. Dit wordt ook wel saldering genoemd en levert u een aanzienlijke kostenbesparing op.

Wilt u graag meer informatie over zonnepanelen? Neem dan contact met ons op via +31 544 35 33 48 of mail naar info@tentensolar.nl

http://www.tentensolar.nl