ABNY
Image default
Gezondheid

Eisprong berekenen tijdens je menstruatie?

Voor vrouwen die graag zwanger willen worden is het handig om vooraf de eisprong te berekenen. Een eisprong is een ander wordt voor ovulatie. Tijdens de eisprong wordt er een eicel rijp gemaakt voor bevruchting en ben je dus vruchtbaar. In dit artikel lees je meer over het begrip eisprong en vind je meer informatie over hoe je je eigen eisprong berekenen kunt.

Eisprong

Tijdens elke menstruatiecyclus vind er een eisprong plaats. Bij een eisprong komt er een eicel tot rijping die vervolgens een bepaalde tijd bevrucht kan worden door een zaadcel. De naam eisprong komt van het feit dat de eicel tijdens de vruchtbare periode uit één van de eierstokken springt om in de eileider terecht te komen. Vrouwen zijn tijdens een eisprong het meest vruchtbaar en maken dan ook in deze periode de meeste kans op zwanger te worden. De vruchtbare periode begint ongeveer 3 dagen voordat je eisprong begint en stopt op de dag van de eisprong. Je bent 3 dagen voor de eisprong al vruchtbaar omdat zaadcellen een aantal dagen in leven kunnen blijven in de baarmoeder. Zo kan het voorkomen dat er al een zaadcel ‘wacht’ op een eicel en er direct een bevruchting plaatsvindt zodra de eisprong op gang is gekomen. Een eicel zelf kan ongeveer 12 uur in leven blijven. Het kan voorkomen dat een vrouw tijdens de vruchtbare periode geen eisprong heeft. Men spreekt in dat geval van anovulatie.

Eisprong berekenen

Wanneer je zwanger wilt worden is het goed om te weten wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Een eisprong vindt meestal 12 tot 16 dagen voor een menstruatie plaats. Een menstruatie is een optredende bloeding waarbij het slijmvlies van de baarmoeder wordt afgestoten door het lichaam wanneer er geen bevruchting van de eicel heeft plaatsgevonden. De binnenwand van een baarmoeder wordt tijdens elke menstruatiecyclus dikker. Zo wordt de baarmoeder klaargemaakt voor een eventuele innesteling van een bevruchte eicel. Wanneer dit niet is gebeurd zal het lichaam het slijmvlies weer afstoten en zal een vrouw gaan menstrueren. Een menstruatie duurt ongeveer 3 tot 7 dagen en hierbij verliest een vrouw een aantal dagen bloed. Dit is bij bijna alle vrouwen de eerste 2 dagen het ergste en kan gepaard gaan met buikkrampen en andere klachten. Wanneer je je eisprong berekenen wilt, is het dus van belang om te kijken hoelang jouw menstruatiecyclus is, van menstruatie tot menstruatie. Hieronder volgt een voorbeeld voor het berekenen van je eisprong.

Stel:

– Je hebt een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen. – De eerste dag van je laatste menstruatie was: 31 december.

Wanneer je bij 31 december 2014, 28 dagen bij optelt, kom je uit op 28 januari. Dit zal dus de dag zijn dat de volgende menstruatie plaatsvindt (bij een regelmatige cyclus). Een eisprong vindt meestal 12 tot 16 dagen voor een menstruatie plaats. Als je hier het gemiddelde van pakt, dat is dus 14 dagen, dan vindt je eisprong plaats op 14 januari. Aangezien een zaadcel ongeveer 3 dagen in leven kan blijven ben je van 11 tot 14 januari het meest vruchtbaar.

http://www.anticonceptiemiddelen.info/