Champagne kan bij alle soorten eten

Champagne is heerlijk. Wie opent er nooit eens een flesje champagne op een feestelijk of bijzonder moment? Dan doen we allemaal wel eens. Nu is het zo dat champagne echt niet alleen geschikt is voor feestelijke momenten. Het is een mousserende wijn die prima te combineren is met veel verschillende soorten eten.

Dat Champagne vooral gedronken wordt op bijzondere momenten komt voornamelijk door de prijs. Deze is in veel gevallen behoorlijk hoog. Dat komt ook omdat wijndrinkers vaak naar de grote namen kijken. Champage is in vergelijking met andere wijnen niet goedkoop maar er zijn zeker ook goede en betaalbare soorten Champagene te vinden. Gewoon goed rondkijken en dan is er genoeg lekkers te vinden.

De naam Champagne mag overigens alleen gebruikt worden voor mousserende wijn uit het gebied Champagne in Frankrijk. In het verleden werd het ook wel in andere gebieden toegepast. Dat mag alleen niet meer. Er worden wijnen gemaakt op dezelfde traditionele manier maar deze hebben dan namen afkomstig van de regio waar ze gemaakt worden. Cava uit Spanje en Franciacorta uit Italië zijn daar goede voorbeelden van.

De meeste Champagne wordt gemaakt van Chardonnay. Het is een druif die enorm veel aangeplant is over de hele wereld. Daarnaast wordt de Pinot Meunier ook gebruikt. De wijn wordt in eerste instantie op een traditionele manier gemaakt. De koolzuur in Champagne wordt niet toegevoegd maar ontstaat tijdens de tweede gisting op fles. Tijdens deze gisting ontstaat koolzuur die niet uit de fles kan en lost dus op in de Champagen. Op het moment dat de fles open gaat komt het koolzuur vrij. Veel mensen vinden dat leuk en laten zoveel mogelijk koolzuur ontsnappen. Eigenlijk is dat niet de bedoeling. De koolzuur kan het beste in de wijn blijven en is een belangrijk onderdeel van de smaakbeleving van deze fantastische mousserende wijn.

De smaak van Champagne kan enorm verschillen. Er zijn zoetere en juist zuurdere champagnes. Daarnaast kunnen ze fruitige aroma’s hebben. De beste champagnes kenmerken zich echter door hun aroma’s van (goede) gist en vers gebakken brood. Heerlijk. Uitproberen zou ik zeggen!

http://www.allesoortenwijn.nl/champagne