ABNY
Image default
Zorg

Fysiotherapie behandelingen kunnen helpen bij een schouderbreuk

Humerale breuken komen vaak voor waarbij tot vijf procent van alle breuken in deze categorie vallen, waarbij tachtig procent van de humerale breuken minimaal ontheemd of onvervreemdbaar is. Osteoporose draagt bij aan veel van deze breuken en een breuk van de onderarm aan dezelfde kant is een typische presentatie. Zenuw- of slagaderschade als gevolg van de breuk is een belangrijke overweging, maar komt niet vaak voor. Typische plekken van breuken zijn de bovenkant van de arm (nek van de humerus – “schouderbreuk”) en het midden van de schacht van de humerus.

De gebruikelijke oorzaak van een schouderbreuk is een directe val op de arm, hetzij op de hand, elleboog of direct op de schouder zelf. Door alle spieren die zich aan de bovenste hersenhelft vasthechten, kan er op dat moment veel spierkracht aanwezig zijn, waardoor de botten in een verplaatste positie worden getrokken. Hersenbreuken komen vaker voor bij ouderen met een gemiddelde leeftijd van ongeveer 65 jaar en jongere mensen hebben meestal een geschiedenis van krachtige trauma’s zoals motorische ongelukken of sport. Tegenwoordig heb je veel verschillende mogelijkheden als het gaat om fysiotherapiebehandelingen van de schouder, zo heb je genoeg fysiotherapie praktijken in Eindhoven zoals CBTfysio. Dit is een goed voorbeeld van een praktijk waar je perfect terecht kunt voor een behandeling van de schouder.

Breuk kan ook ontstaan zonder val

Als de breuk zonder noemenswaardige kracht is ontstaan, moet een pathologische oorzaak zoals kanker worden vermoed. Bij fysiologisch onderzoek treedt pijn op bij beweging van de schouder of de elleboog, kan er sprake zijn van uitgebreide kneuzingen en zwellingen, kan de arm kort lijken als de breuk in schachtfracturen wordt verplaatst en is er sprake van een zeer beperkte schouderbeweging. Radiale zenuwbeschadiging is zeldzaam in de bovenste hersenbreuken, maar komt vaker voor bij schachtfracturen, wat leidt tot “polsdaling”, zwakte van de pols- en vingerextensoren en wat duimbewegingen.

Fysiotherapie kan zeker helpen bij het in de gaten houden van de breuk

Na de breuk worden de bewegingen van de patiënt beperkt gehouden en wordt er voldoende analgesie gegeven om ze comfortabel te houden. Met weinig of geen verplaatsing is de behandeling niet-operatief, maar als de grotere tuberositeit is gebroken dan is het belangrijk om rotator cuff letsel te vermoeden. Dit komt vaker voor bij letsels met hoge krachten, wanneer de patiënt ouder is of de tuberositeit aanzienlijk wordt verplaatst. Breuken in de humerusnek kunnen met een kraag en manchet in het verlengde worden gehouden, waardoor de elleboog vrij kan hangen, terwijl schachtfracturen moeilijk te behandelen zijn, maar wel kunnen worden geschoord.

Open reductie interne fixatie (ORIF) wordt vaak uitgevoerd bij verplaatste breuken met drie of vier fragmenten en meer in het algemeen bij jongere patiënten, terwijl oudere patiënten een humeruskopvervanging hebben om pijn en stijfheid in de schouder te voorkomen. Bij schachtfracturen wordt, indien nodig, gebruik gemaakt van spijkers of plaatjes, maar deze genezen meestal zonder chirurgische ingreep. Humerusbreuken kunnen complicaties hebben, waaronder letsel aan de radiale zenuw bij schachtfracturen, bevroren schouder en de dood van de humeruskop als gevolg van het verlies van de bloedtoevoer. Hoewel de normale genezingstijd 6-8 weken is, kan het zijn dat oudere patiënten nooit meer een normale schouderbeweging krijgen.

Hoe gaat een behandeling bij de fysiotherapeut in zijn werk?

In eerste instantie beoordeelt de fysio de arm, waarbij hij de patiënt vraagt naar zijn of haar pijnniveau, omdat dit sterk varieert, waarbij hij of zij de zwelling en kneuzingen van de arm onderzoekt. Vervolgens controleert de fysiotherapeut het beschikbare bewegingsbereik van de schouder, elleboog, onderarm en hand. Eventuele spierzwakte en zintuiglijk verlies wordt genoteerd, omdat dit kan duiden op zenuwbeschadiging. Als er niet geopereerd wordt, wordt er verdergegaan met een draagdoek en als de breuk niet te pijnlijk of ernstig is, worden er door de fysiotherapeut vroegtijdige oefeningen gestart. Pendeloefeningen, waarbij de patiënt zich in de taille buigt, zijn in een vroeg stadium belangrijk omdat ze het mogelijk maken om het schoudergewricht zonder veel kracht te bewegen.

Genezen van het schouderbot gaat vrij snel

Drie weken na de fractuur is de botgenezing goed op gang, zodat de fysiotherapeut de patiënt met behulp van de andere arm instructies geeft voor oefeningen met automatische begeleiding om de belasting van het letsel te verminderen. Oefeningen zonder begeleiding zijn de volgende stap als de arm sterker wordt, om laterale en mediale rotatie en flexie te oefenen. Na zes weken zal het bot klinisch gezond zijn, zodat de fysio kan overgaan tot krachtigere bewegingen met weerstand en zachte eindbereikrekking. Gewrichtsmobilisaties kunnen nuttig zijn om de glij- en glijbewegingen van het gewricht vrij te maken en het gewrichtsbereik te versterken en verder te werken met Theraband.

 

https://www.cbtfysio.nl/specialisaties