Veilige trap voor kinderen

Hoewel een trap functioneel is en erg handig om snel van de ene verdieping naar de andere te verplaatsen, kunnen er ook wat gevaarlijke situaties ontstaan. Een veilig trap is één van de belangrijkste dingen in een huishouden met kleine kinderen. Je wil niet weten wat de gevolgen zijn van een onveilige trap, dus is het belangrijk om de onderstaande checklist af te gaan, waar Lamiwood alle oplossingen voor biedt.

Balustrades bestaan onder andere uit spijlen, die op verschillende manieren ontworpen kunnen worden. De balusters kunnen rondingen hebben of hoekig zijn, maar bij een veilige trap is het van belang dat de spijlen niet te ver uit elkaar staan. Bovendien moet de balustrade hoog genoeg zijn, zodat een kind tegengehouden wordt.

De hoogte van de trapleuning is ook bepalend voor de veiligheid van de trap, want een kind moet zich stevig vast kunnen houden wanneer hij de trap afdaalt. Op die manier zal een kind veel minder snel vallen en rustig de trap af lopen.

Verder moet de verhouding van de optrede of aantrede goed zijn. Wanneer deze te hoog is, kan een kind moeilijk de trap op of af en maak je de kans op valpartijen groot. Zorg ervoor dat het kind zich makkelijk op de trap kan bewegen.

Tot slot is het van belang dat je elkaar kan passeren op de trap zonder dat één van de twee onstabiel op de trap moet balanceren. Nuttige passage is mogelijk door de traptreden te verbreden en verlengen.

Heb je de hele checklist kunnen afvinken? Dan is er sprake van een veilige trap! Voldoet jouw trap echter niet aan alle punten en heb je wel kleine kinderen in huis rondlopen? Neem dan contact op met Lamiwood om de mogelijkheden voor uw trap te bespreken. Wij denken graag mee over verbetering van de veiligheid.

https://www.lamiwood.nl/