ABNY
Image default
Mode en Kleding

Biologische stoffen

Biologische stoffen zijn gemaakt van biologisch katoen. Van katoen maakt je kleding dus van biologisch katoen kan je biologische stoffen maken dus biologische kleren.

Biologisch katoen is gewoon normaal katoen alleen dan verbouwd zonder gebruikt van kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Genetisch gemodificeerde planten mogen niet gebruikt worden voor biologisch katoen. Want genetisch gemodificeerde planten zijn planten aangepast en zijn dus niet meer van nature. Als katoen zonder chemicaliën wordt gemaakt, wordt er bijvoorbeeld mest gebruikt voor de planten, en wordt onkruid tegengegaan op natuurlijke manieren, zonder gif. Voor biologische landbouw gelden ook strengere regels voor het gebruik van water. Biologische stoffen worden dus gewoon gemaakt van katoen alleen is dit katoen niet bewerkt met chemicaliën.

Ook valt er onder biologische stoffen dat de katoenboeren een eerlijke loon krijgen.

Biologisch katoen komt van een biologische landbouw. Deze landbouw is een landbouwvorm waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn. Voor deze landbouw gelden strenge regels. Het uitgangspunt van biologische landbouw is het idee dat het natuurlijke bodemleven de vruchtbaarheid van de grond verhoogt en dat dit leven beïnvloed kan worden in positieve zin door het gebruik van chemicaliën niet te gebruiken. Daarnaast proberen ze zo min mogelijk milieuschade aan te richten. Genetisch gemodificeerde gewassen zijn niet toegestaan op de biologische landbouw.  De landbouw wordt in vele landen wettelijk als productiemethode erkend, ook heeft elk biologisch product onder een keurmerk verkocht waarop te zien is dat de regels ook echt worden na geleefd en het dus echt een biologisch product is. De regels moeten worden gevolgd op het gebied van: certificatie en toezicht, kunstmest gebruik, medicijngebruik (in het bijzonder antibiotica), genetische gemanipuleerde organismen en restricties in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

De biologische landbouw is wereldwijd de snelst groeiende sector binnen de voedingsmiddelenbranche, de omzet is wereldwijd verdubbeld op biologische producten. Supermarkten bieden een steeds groter assortiment aan met biologische producten.

Er worden dus biologisch eten, planten en kleren verkocht. Steeds meer mensen willen biologisch gaan leven of zoveel mogelijk biologisch leven, dit kan zijn alleen met eten of ook met de kleren. Wat ook een biologische vorm van leven kan zijn is groen leven, een huis krijgt zonnepanelen of misschien heeft een boerderij wel een eigen windmolen om zo groene stroom te kunnen krijgen. Dit kan na een langere periode voordelig zijn voor de kosten van stroom maar ook is dit beter voor het milieu. Of een glazenhuis hebben een huis met veel ramen zodat er weinig lampen aan hoeven.

http://www.shirtsenzo.nl/promotiekleding/