ABNY
Image default
Gezondheid

De gezondheidsvoordelen van koffie

Koffie is een van de meest populaire dranken over de hele wereld, met miljarden kopjes die dagelijks verbruikt worden. Gebrouwen van gemalen koffiebonen, het is een drankje dat wordt gedronken door bijna de helft van volwassenen in de Verenigde Staten als een manier om wakker te worden in de ochtend, alert blijven tijdens de dag, of wakker blijven tijdens de late nachten. Ondanks de populariteit ervan, is het zijn er ook studies over hoe het de gezondheid van degenen die een of meer kopjes dagelijks nuttigen, beïnvloedt. In het verleden is koffie beschuldigd van problemen die variëren van hoge bloeddruk naar diabetes. Gelukkig voor koffie-liefhebbers, heeft recentere onderzoek veel standpunten over deze kwestie veranderd. Uit studies blijkt dat koffiebonen daadwerkelijk een aantal positieve gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Een van de voordelen van koffiebonen is dat het een antioxidant die chlorogeenzuur (CGA) heet, bevat. Rauwe bonen bevatten ongeveer 9 procent CGA, die kan helpen bij gewichtsverlies. Koffiebonen helpen ook bij het verminderen van ontstekingen, die verband houden met een aantal zorgvraagstukken. Daarnaast biedt het cafeïne in koffiebonen voordelen zoals het verminderen van hoofdpijn. Door deze gezondheidsvoordelen te begrijpen, kunnen koffiedrinkers hun bakkie pleur meer waarderen dan alleen de smaak.

Verminderd risico op type 2 diabetes 

Door regelmatig cafeïnehoudende koffie te drinken, kan men hun risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes mogelijk verminderen. Het verminderde risico houdt verband met het drinken van meerdere kopjes, met een maximum van zes kopjes per dag. Er wordt aangenomen dat de antioxidanten, zoals CGA, die in koffiebonen voorkomen, ten minste gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor deze lagere waarden. Volgens sommige studies kan CGA zelfs helpen om de insuline niveaus in te tomen. 

Verminderd risico op hartziekte

Een van de meer verrassende voordelen van koffie heeft te maken met het hart. Hoewel koffie tijdelijk een verhoging van de bloeddruk veroorzaakt, kan je dagelijks twee kopjes drinken, waardoor bepaalde cardiovasculaire problemen, zoals hartfalen, voorkomen worden. Caffeine kan ook helpen om storingen of onregelmatigheden in het hartritme te voorkomen. Bovendien is er ook een verminderde kans op beroerte. 

Lager risico op kanker

Maligne melanomen zijn de meest gevaarlijke en potentieel levensbedreigende vorm van huidkanker en een van de meest voorkomende kankersoorten in de Verenigde Staten. Studies hebben aangetoond dat je het risico met 20 procent kan verlagen, wanneer een persoon dagelijks minimaal vier kopjes koffie drinkt. Studies over niet-melanoomkanker en koffie hebben aangetoond dat mensen 17 procent minder kans hebben op de meest voorkomende vorm van huidkanker, basaalcelcarcinoom, als ze dagelijks drie of meer kopjes koffie drinken. 

Lager kankerrisico in het algemeen 

Hoewel het ooit werd aangenomen dat koffie mogelijk kankerverwekkend was, blijkt uit recente studies dat het het risico kan verminderen voor een verscheidenheid aan kankers, niet alleen huidkanker. Het risico op zowel lever- als prostaatkanker kan verminderd worden. Volgens onderzoekers hebben koffie drinkers 40 tot 50 procent minder kans om leverkanker te ontwikkelen dan personen die dat niet hebben gedaan. Andere vormen van kanker die minder waarschijnlijk zijn wanneer u koffie drinkt, zijn oraal-, baarmoeder-, darm- en rectale kanker. 

Lager risico op Parkinson’s ziekte 

Koffiebonen bevatten cafeïne die kan helpen bij het verminderen van het risico op mannen die Parkinson’s ziekte ontwikkelen. In sommige gevallen is het risico met 25 procent verminderd. Vrouwen kunnen ook een lager risico hebben als ze geen hormoonvervangende therapie hebben. Koffie vermindert de risico’s van Parkinson door het stoppen van de zenuwcellen die dopamine produceren om te sterven. 

Leef langer 

Het drinken van koffie of cafeïne kan sommige helpen om langer te leven. Studies van zowel de AARP als het National Cancer Institute hebben aangetoond dat vrouwen en mannen hun risico op een vroegtijdige dood verminderen door koffie te drinken. De verminderde gezondheidsrisico’s die voortvloeien uit koffiebonen zijn aan het daartoe bijgedragen.