ABNY
Image default
Verbouwen

Waarom kiezen voor vloertegels?

Waarom kiezen voor vloertegels?

Vloertegels zijn de ideale oplossing voor vrijwel alle woonruimtes. Tegels zijn heel veelzijdig en bruikbaar voor iedere verbouwing. Ze zijn bovendien duurzaam en naast waterbestendig vaak ook hittebestendig. Er is oneindig veel keuze aan vormen, kleuren, patronen, materialen en maten.

Welke tegel kies je?

Bedenk wat het doel is van je tegels. Is decoratie het belangrijkst of wil je je vloer vooral goed schoon kunnen houden? Zo zijn er tegels met een coating die je vloer beschermen tegen bijvoorbeeld kauwgom. Voor natte ruimtes, zoals badkamer en zwembad, kun je kiezen voor speciale vloertegels met antislip laag. Plinttegels en traptegels zijn ook een mogelijkheid, net als speciale tegels voor het afwerken van hoeken. Vloertegels zijn verkrijgbaar tot een grootte van maar liefst 100x300cm. Natuurlijk is er bij iedere vloertegel een bijpassende wandtegel te vinden. Het is wel gebruikelijk je bij de gehele ruimte aan één materiaalsoort te houden. Variatie kun je bewerkstelligen door bijvoorbeeld gebruik te maken van patronen. Een manier om dit te creëren is het gebruik van tegels van verschillende grootte. Deze breng je in een terugkerend patroon aan op je vloer.

Creëer je eigen, unieke vloer

Er zijn niet alleen veel mogelijkheden qua materialen, zoals natuursteen, glas, keramiek, porcellanato en ultragres, maar er is ook veel keuze wat betreft de afwerking van de tegels. Denk bijvoorbeeld aan getrommelde, brushed of gerectificeerde vloertegels. Dit maakt iedere tegelvloer een uniek project. Daarnaast kun je ook verschillende kleuren en afwerkingen aanwenden om variatie te creëren. Door het snijden van de tegels met een tegelsnijder of waterzaag boor je een nog groter scala aan mogelijkheden aan. Je kunt bijvoorbeeld twee tegels van verschillende kleuren diagonaal doorsnijden en ze vervolgens samenvoegen tot één tegel. Met dit soort maatregelen weet je zeker dat je een unieke vloer hebt gecreëerd.

Zorg voor kwaliteit

Of het nu gaat om badkamer, keuken, toilet, hal of woonkamer of zelfs openbare ruimten, zoals zwembad of kantoor, voor iedere toepassing is er een kwalitatief hoogstaande tegel te vinden. Gebruik van goede kwaliteit is essentieel voor je perfecte tegelvloer. Dit geldt niet alleen voor de tegels zelf, maar ook voor de keuze van de tegelzetter en niet te vergeten de tegellijm en het gebruik van voegsel. Kies je bijvoorbeeld voor een niet-poreus of flexibel voegmiddel of juist niet? Hierbij moet je niet alleen kijken naar de juiste tegelsoort, maar ook de dikte van de voegen is van belang.

Wat heb je nodig?

Voor het betegelen van je wand of vloer ben je er niet met de tegels alleen. Denk naast de eerdergenoemde tegellijm en voegsel ook aan tegelprofielen en tegelgereedschap, zoals tegeltangen, rubberen hamers, beitels, rolbandmaat en dergelijke.

Vloertegels maken je interieur af

Je kunt je woning nog zo mooi aankleden met accessoires, meubels en decoratie, je maakt een kamer pas echt af met een mooie tegelvloer. Of de tegels nu glanzend of mat zijn, donker of licht, groot of klein, een zorgvuldig uitgezochte vloertegel geeft een ruimte de juiste nuancering of juist versterking van de stijl die je hebt gekozen voor je interieur.