ABNY
Image default
Dieren

Waarom heb je een sjabrak nodig voor het paardrijden?

Wat is een zadeldekje?

 

Een zadeldekje is een beschermede pad die zich onder het zadel bevindt. Deze is er niet om het rijtuig iets op te leuken, nee deze heeft een andere reden. Een zadeldekje is namelijk ontworpen om de paardenrug te beschermen. Beschermen? Ja! Een zadel kan erg schuren op de rug van het paard. Schuren kan komen door het zweet van het paard, wat overigens ook niet goed is voor het zadel.  Dit is natuurlijk niet de bedoeling, en zeker niet als je iedere dag gaat rijden. Een dekje is speciaal ontworpen om dit schuren te verhelpen. Deze is namelijk zacht van stof maar toch erg stevig.

Een zadeldek van vroeger ziet er heel anders uit dan die van nu. Vroeger was het sjabrak er puur en alleen om de rug te beschermen. Tegenwoordig zijn er meerdere redenen waarom mensen een dekje gebruiken. Een veel voorkomende reden is dat mensen zich graag willen onderscheiden van de rest. Je hebt zoveel verschillende soorten en kleuren dat er voor iedereen wel iets leuks te vinden is.

Welk zadeldekje hoort bij welke discipline?

Om te bepalen welk dekje jij nodig hebt is het van belang dat je weet wat voor discipline je gaat uitoefenen. Vind jij springen helemaal geweldig en heb jij een springzadel? Dan heb jij een springdekje nodig. Deze heeft de zelfde vormen als het zadel en ligt hier da ook het beste onder. Voor het springen hoef je niet perse een springdekje te hebben, je kunt namelijk ook kiezen voor een VZH-dekje. VZH staat voor: Veelzijdigheid. Dit is namelijk ook een type zadel. Dit is een erg handig zadel als je niet precies weet wat voor discipline je gaat uitvoeren. Je  kunt namelijk zowel springen als dressuur rijden met dit zadel.

Welke maten zadeldekjes zijn er?

Zoals alle paardenspullen heb je verschillende maten. Een pony heeft natuurlijk een kleiner zadeldekje nodig dan een groot paard. Hier is uiteraard over nagedacht. De verschillende maten staan hieronder in een lijstje aangegeven. Ze gaan van klein naar groot.

Shetland
Pony
Cob 
Full       

Dit zijn de standaard maten. Binnen deze maten zijn er ook weer andere maten.  Je hebt namelijk een soort nodig. Denk hierbij aan de spring of de dressuur dekjes zoals hierboven is aangegeven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van afkortingen:

Afkortingen zadeldekjes

Dr                           : Dressuur
VZH                        : Veelzijdigheid
SP                          : Spring

Stel je hebt een dressuurdekje nodig voor een paard, dan ben je dus opzoek naar een Dr Full. Ben je opzoek naar een springdekje voor een grote pony? Dan is een SP Cob wat jij zoekt.

Extra soorten zadeldekjes

Er zijn veel meer soorten dekjes ontworpen en bedacht dan alleen de drie die hierboven zijn aangegeven. Zo heb je voor de westernzadels een speciale pad ( zadelonderlegger / dekje) Ook wel een western pad genoemd . Deze is geheel vierkant en meestal erg dik om de rug goed te beschermen. Ook zijn er sjabrakken ontworpen in de vorm van het zadel. Dit is om de rug toch goed te beschermen maar niet teveel overbodig stof op je paard te hebben. Voor de echte recreatieruiter zijn er dekjes gemaAakt met een opbergvakje erop gemaakt. Hier kunnen kleine spullen in op geborgen worden. Dit is uitermate handig als je lang op buitenrit gaat.

 Vaak maken verschillende merken ook paardrij setjes. Meestal bestaan deze uit: Een sjabrak, rijbroek, halster en een deken. Alles is dan in de zelfde kleur of patroon. Omdat alles in de zelfde style is, staat het erg mooi bij elkaar. 

Ook is het van groot belang dat je de dekjes goed wast. een paar gaat erg zweten en dit trekt in de dekjes. Opgedroogd zweet kan erg gaan schuren, dit is zeer onprettig voor je paard. Hieronder wordt in de video uitgelegt hoe je dit het beste kunt doen.

 

Het wassen van een zadeldek ( Video)

 

https://123ruitersport.nl/paard/zadeldekjes.html