ABNY
Image default
Woning en Tuin

Hoe kan jij je meubilair herstellen na houtwormen?

Houtwormen. Een ware nachtmerrie voor jouw meubilair, want ze veroorzaken gaatjes en scheurtjes. Niet alleen verpesten die hongerige beestjes zo de uitstraling van je kasten en tafels, maar ze doen ook de waarde ervan dalen. Niet gewanhoopt: je kan de houtwormen bestrijden en jouw meubels herstellen.

1. VERWIJDER DE HOUTWORM

De kans dat jouw meubilair ten prooi valt aan houtwormen is helaas niet onbestaande. Vooral antieke meubels zijn vaak het slachtoffer, omdat zij van eigenaar tot eigenaar zijn overgegaan. Ook meubels van zacht hout lopen een groter risico. Sommige kasten en tafels zijn zelfstijdens de constructiefase nooit behandeld geweest met preventieve middelen.

 

 

Wanneer je de houtwormen opmerkt, moet je ze dus zo snel mogelijk laten verwijderen. Pas daarna kan je met de herstellingswerken beginnen. Het heeft geen nut om te starten met het restaureren van je meubels, wanneer de wormen nog in leven zijn. Zo verspreidt het probleem zich alleen maar verder. Pak dus eerst de oorzaak aan.

2. LET OP DE STABILITEIT VAN JE MEUBILAIR

Vaak merk je al gauw de aanwezigheid van houtwormen in je meubilair op. Je vindt bijvoorbeeld ’s morgens plots een hoopje zaagsel onder je kast, terwijl je zeker bent dat je ’s nachts geen schrijnwerken hebt uitgevoerd. Je kan dus snel reageren en maatregelen treffen. Ook de schade is vaak gering en los je dus makkelijk zelf op.

 Soms hebben de gulzige wormen echter al voldoende tijd gehad om de stabiliteit van je meubels in gevaar te brengen. In zulke gevallen schakel je best professionele hulp in om de herstellingswerken uit te voeren.

3. GEBRUIK PLAMUURWAS VOOR KLEINE GAATJES

Kleine houtwormgaatjes zijn allesbehalve een ramp. Vooral op antiek meubilair zie je ze vaak. Sommige mensen vinden zulke gaatjes mooi en authentiek, maar meestal zijn ze uiteraard een doorn in het oog. Vooral bij modern meubilair.

Een voor de hand liggende oplossing is plamuurwas. Deze was leent zich perfect tot het dichtmaken van houtwormgaatjes. Het is een goedkope en simpele manier die geen schade veroorzaakt aan het hout. Een belangrijk nadeel: er kan niet overheen worden gelakt, omdat de was vet bevat.

De was is verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, bijvoorbeeld harde was die de stevigheid van het hout benadert. Komt jouw kleur met geen enkele was overheen? Geen probleem, dan meng je gewoonweg twee bestaande kleuren.

Vooraleer je begint met het aanbrengen van de was, warm je best even de stick op met je handen. Zo wordt hij minder hard en ietwat vloeibaar. Vervolgens neem je met een spatel een beetje wax van de stick en breng je die hoeveelheid aan op het houtwormgaatje. Blijf wrijven tot de oppervlakte weer glad is.

4. HANTEER REPARATIEMORTEL VOOR GROTE GATEN

Reperatiemortel gebruik je het best voor het reconstrueren van grote gaten, ornamenten en poten die aangetast zijn door houtworm. Het materiaal heeft immers de eigenschap om met het hout mee te werken. Zo laat het niet los bij het krimpen of uitzetten van hout door temperatuurschommelingen.

Na de verharding van de mortel kan je het materiaal schuren, frezen, raspen of vijlen om een glad oppervlak te verkrijgen. Als laatste stap is het mogelijk om de mortel te beitsen of lakken. Let er wel goed op dat je geen ruimte laat tussen de mortel en het hout, want anders kan het hout op termijn gaan rotten.

Houtwormen verwijderen is natuurlijk een andere zaak. Zo is het veiliger en doeltreffender om professionele hulp in te schakelen. Limas Hygienics staat alvast voor je klaar. Twijfel zeker niet om contact op te nemen voor vrijblijvend advies, hulp of een offerte.

http://www.limashygienics.be/nl/blog/meubilair-herstellen-na-houtwormen