ABNY
Image default
Winkelen

Wat is HSP en hooggevoeligheid?

HSP staat voor ‘Hooggevoelig’ of ook wel ‘Highly Sensitive Person’. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 mensen wordt geboren met een verhoogde gevoeligheid. Hoewel het een term is die veelvuldig voorbij komt, is het niet voor iedereen even duidelijk waar het over gaat en wat het begrip betekent. In dit blogartikel komt dit onderwerp daarom uitgebreid aan bod en werken we dit thema verder uit. Want wat is het nu eigenlijk en hoe ga je er mee om? 

Wat is HSP? 

Hoog sensitieve mensen beschikken over een gevoelig zenuwstelsel. Dit betekent dat ze zich bewust zijn van allerlei sferen om hen heen. Bovendien worden subtiele veranderingen in de omgeving snel opgemerkt. Je zou kunnen zeggen dat een hoog gevoelig persoon gevoelig is voor geluiden en prikkels, maar ook voor stemmingen. Hoewel HSP een prachtige eigenschap is, weet niet elke HSP’er zijn of haar kwaliteiten te benutten. Bovendien is het voor de omgeving niet altijd even eenvoudig omgaan met iemand die hoog sensitief is. 

Hoe ga je er mee om?

Er is al veel onderzoek gedaan naar het thema HSP. Elaine Aron is een belangrijke expert op het vlak van hooggevoeligheid. Niet alleen omdat ze zelf veelvuldig onderzoek heeft gedaan naar dit begrip, maar zeker ook omdat ze zelf hoog sensitief is. Ze heeft er meerdere boeken over geschreven en daarnaast begeleidt ze mensen die worstelen met hun hoog gevoeligheid. Een hoog sensitief persoon voelt zich namelijk niet altijd begrepen of wordt door de omgeving veroordeeld als extreem gevoelig. Hoog sensitieve mensen kunnen zichzelf beter begrijpen door bijvoorbeeld in therapie te gaan bij een psycholoog of psychiater. 

Hoe sta je als HSP’er in je kracht?

Je kunt als HSP’er meer in je kracht staan, door jezelf te waarderen als mens. Leer om jezelf lief te hebben en je gevoeligheid te zien als een gift. Je kunt er juist ook anderen mee tot steun zijn. Bovendien beschik je vaak over creatieve eigenschappen die je kunt inzetten om je persoonlijkheid verder te ontwikkelen. Verder is het belangrijk om altijd voldoende rustmomenten in te plannen om prikkels van een bepaalde situatie of gebeurtenis te verwerken.

https://www.zoma-opleidingen.nl/