ABNY
Image default
Bedrijven

Omgaan met onzekerheid

Je kunt overal onzeker over zijn: je uiterlijk je innerlijk, je vaardigheden. Noem het maar op. Vaak ben je geneigd om te denken dat de anderen er niet zoveel last van hebben als jezelf. Dit is een beetje ene vertekend beeld. Iedereen is onzeker. Echt iedereen. En dus ook alle mensen die zeggen dat ze dat niet zijn. Die zijn juist des te mee onzeker, want die durven er niet eens voor uit te komen.

Onzekere gevoelens komen bijzonder veel voor. Het is een eigenschap die hoort bij het leven. Onzekerheid heb je zelfs nodig om te kunnen doorgroeien of veranderen. Je maakt de onzekerheid vanzelf mee, wanneer je aan een nieuw avontuur begint of wanneer je je op onbekend gebied bevindt. Je hebt onzekerheid dus nodig en het is niet zo negatief als iedereen zou denken.

Vaak ontstaat het wanneer je jezelf steeds vaker met anderen vergelijkt. Het treiterende gevoel van onzekerheid kan je zo erg dwarszitten, dat je er echt iets aan moet doen. Wanneer je het hebt over uiterlijke onzekerheid kun je in de meeste gevallen met een ingreep voortgang boeken. Tegenwoordig zien we steeds vaker de kaakcorrectie. Aan het gebit kan tegenwoordig helemaal veel worden gedaan. Dit is maar goed ook, want er zijn veel mensen die zich onzeker voelen over hun gebit. Je kunt beugels of tand implantaten nemen of een verstandskies trekken die in de weg zit.

En wat nu als de onzekerheid die je voelt van binnen zit? Wat doe je er dan tegen. Net als bij de lichamelijke onzekerheid kun je hier ook veel aan doen. Veel mensen voelen zich onzeker over hun voorkomen terwijl ze daar niet eens een echte reden voor hebben. Ze voelen dat ze worden beoordeeld over hun lichaam. Dat is niet echt zo: je bent er zelf meer bezig dan anderen. Dit merk je al snel als je om je heen kijkt. Er is bijna niemand ie aan de huidige maatstaven voldoet.