ABNY
Image default
Internet

Backpacken in en door azië

Backpacken Azië is zeer hip. Het is een zeer fijne manier om het continent te leren kennen. Het is daarom ook aan te raden om in het juiste seizoen te gaan. Wat is het goede seizoen? Dat hangt af van streek tot streek. Wie wil er nu graag in een orkaanseizoen op doortocht gaan, dat dus degelijk in de Filipijnen bestaat? Liever niet, bedenk ik me dan. Ook kan je het best Vietnam of Cambodja vermijden in de maanden april en mei. De hitte is er dan ondraaglijk. Ook is er steeds een droog en een nat seizoen in Azië. Pluis uit wanneer de beste reisperiodes zijn en probeer ook je reis hierop af te stemmen.

De plaatselijke eettentjes zijn een blikvanger.

In Azië is het eten overheerlijk, sommige streken zijn iets pittiger en meer gekruid, maar als rugzaktoerist is het toch een must om je te laten verleiden door de plaatselijke eethuisjes. Allerlei eetgelegenheden vind je ook op de markten in hoofdsteden of kleinere toeristische trekpleisters. Laat je niet afschrikken door de meeste mensen die dit afraden. Het enige wat hier van groot belang is dat alles heel heet gewokt of gebakken is en dat het hygiënisch verloopt. Doordat je plaatselijk alles beter leert kennen, leer je uiteraard ook de lokale bevolking kennen. Zo zal je zien dat er vaak inwoners een plek aanbieden om te overnachten, een soort homestay.

Wel of niet een route uitstippelen?

Plan niet te veel, het leuke aan backpacken Azië is heel simpel: ‘go with the flow’. Hier en daar kan je een route uitstippelen, maar dikwijls lukt het niet op het moment dat daar bent, door omstandigheden. Dit kan zijn door wegenwerken of bus routes die gewijzigd zijn etc.

Herinneringen zitten in je hoofd.

Laat jezelf verrassen, zoek niet te veel foto’s of documentatie op. Laat alles op je afkomen en leef in het moment. Het ludieke is dat je niet weet wat je morgen te wachten staat. Zonder verwachtingen is alles veel adembenemender. De schoonheid gaat schuil achter het onwetende en het onbekende. Backpacken is ook de tijd nemen en niet gehaast van her naar der rennen. Wat je niet gezien hebt, is ook niet erg. Het feit dat je daar kan en mag zijn is al een groot geschenk. Vrijheid is de grootste troef omdat jezelf kiest hoe je de dagen invult en als dit nog kan met de juiste persoon, is rondtrekken door Azië gewoon een hele verademing. Vergeet nooit dat de mooiste foto je herinnering is.