ABNY
Gezondheid

Aandachtspunten bij een tandartsverzekering

Moet je nu wel of geen aanvullende tandartsverzekering afsluiten? Hoe zit dat eigenlijk met vergoedingen? Komt er ook een deel uit de basisverzekering? Ben je verplicht om naar de tandarts te gaan? En kun je zomaar naar iedere tandartspraktijk in Amsterdam toe? Door meer informatie in te winnen kun je een goede keuze maken en voorkom je dat je onbedoeld teveel betaalt voor je verzekering of voor tandartsrekeningen.

Antwoorden op de belangrijkste 4 vragen over de tandarts en vergoedingen

De vragen aan het begin van het artikel worden in deze paragraaf kort en duidelijk beantwoord:

Hoe zitten de vergoedingen voor de tandarts in elkaar?

De tandarts in Amsterdam wordt vrijwel altijd vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Op de controles na krijg je de meeste behandelingen tot 75% vergoed. De overige 25% geldt als eigen bijdrage. Dat gaat dus ook niet van je eigen risico af, want dat betaal je alleen over vergoedingen vanuit de basisverzekering. Niet-medische behandelingen zoals een Invisalign beugel worden niet vergoed.

Kun je vergoeding voor de tandarts krijgen vanuit de basisverzekering?

Er zijn twee uitzondering op de regel. In het geval van een ongeval kan er aanspraak gemaakt worden op een vergoeding vanuit de basisverzekering. Om hier gebruik van te kunnen maken moet je wel aan kunnen tonen dat er sprake is van een ongeval. Neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie over deze uitzondering.

De andere uitzondering zijn kinderen onder de 18 jaar die nog bij de moeder of de vader op de polis staan. De vergoeding voor tandheelkunde komt in dat geval ook uit de basisverzekering en aangezien kinderen geen eigen risico hoeven te betalen komt het er op neer dat je voor de meeste behandelingen niet hoeft te betalen.

Ben je verplicht om naar de tandarts te gaan?

Kun je bij iedere tandartspraktijk in Amsterdam terecht?

In principe wel. Zorgverleners zoals tandartsen sluiten een contract af met de meeste verzekeraars. Er zijn wel uitzonderingen dus vraag altijd even bij je tandartspraktijk in Amsterdam na of deze gecontracteerd is bij jouw verzekeraar.

 

Gerelateerde artikelen

Stoppen met roken

Helende krachten van de amethist

Wat kan ik doen met cannabisolie?