ABNY
Hobby en vrije tijd

Koop je aluminium boot voor de zomer

Koop je aluminium boot voor de zomer

Zie jij jezelf aankomende zomer al dobberend over het water genieten van een warm zonnetje? En overweeg je daarom een bootje aan te schaffen? Als grote liefhebbers van boten en varen, kunnen wij je dit van harte aan te bevelen! De eerste vraag die jezelf hierna moet stellen is: waar wil je het bootje voor gebruiken? Stel jezelf deze vraag en doe onderzoek naar welk bootje voor jou geschikt is en welk materiaal je voorkeur heeft. Het materiaal van de boot bepaalt voor het grootste gedeelte het karakter van je boot. Toch zijn er maar weinig mensen die, wanneer ze voor de eerste keer een boot kopen, aandacht schenken aan het materiaal. In dit artikel bespreken we waar je op kunt letten als je een aluminium boot wilt aanschaffen.

Het gewicht

Aluminium boten staan erom bekend dat ze licht zijn. Om specifiek te zijn, ze zijn veel lichter dan staal maar ze kunnen ook veel lichter zijn dan een plastic boot. Een lichte romp draagt bij aan een hogere snelheid, vooral bij een lichte wind. Snelheid is niet alleen belangrijk voor racers maar ook als je rustig aan het varen bent, kunnen een aantal knopen meer een groot verschil maken voor bijvoorbeeld de duur van je vaartocht. Een lichte boot betekent dat je minder gebruik hoeft te maken van de motor en maakt het mogelijk door ondiepe plassen en sloten te varen. Een lichte boot zorgt ervoor dat je minder brandstof hoeft te gebruiken. De boot hoeft immers minder gewicht over het water voort te slepen. 

De sterkte van aluminium

De sterkte van aluminium is hoogstwaarschijnlijk het meest aantrekkelijk aan een aluminium boot. Simpel gezegd houdt het in dat de kans dat er een gat ontstaat in je boot veel kleiner is dan wanneer je bijvoorbeeld een polyester bootje aanschaft. Dit is een van de redenen dat de aluminium boot populair is bij mensen die in poolgebieden varen. De veiligheid die aluminium biedt is een must wanneer je voortdurend langs ijsbergen vaart. Natuurlijk geldt het niet alleen voor ijsbergen maar voor alles wat je mogelijk zou kunnen raken met je boot zoals: rotsen onder het wateroppervlak of drijvend hout. Daarnaast kunnen deze boten makkelijk gerepareerd worden. 

De levensduur van de boot

Dus polyester boten krijgen last van osmose, hout gaat rotten en staal roest. Maar hoe zit het met aluminium? Een van de eerste dingen waar men zich zorgen over maakt bij het kopen van een aluminium boot is de kans op corrosie van het aluminium. Toch is aluminium een van de minst corrosieve metalen. De verbindingen van aluminium bevatten geen staal of ijzer en zullen hierdoor niet gaat roesten. Je aluminium boot kan en zal zeer waarschijnlijk te maken krijgen met een vorm van oxidatie. Echter deze oxidatie zal ervoor zorgen dat er een harde beschermlaag van aluminiumoxide over je boot gaat liggen. Dit beschermt het onderliggende materiaal tegen oxidatie. Als de boot correct gebouwd is, dat wil zeggen met de juiste chemische verbindingen en lasdraden, en goed onderhouden wordt, dan kan de boot generaties lang meegaan. 

https://www.justmarine.nl/boten/aluminium-boten.html