ABNY
Image default
Zakelijk

Hoe krijgt een website mijn IP te zien?

Een site krijgt jouw I.P door op het moment dat jij contact maakt met een pagina van die site. Het maakt geen verschil of dit het adres is van een mobiele dataverbinding, van een thuisnetwerk, van een schoolnetwerk of van een VPN verbinding. I.P adressen maken communicatie tussen smartphones, laptops, computers en websites mogelijk : dankzij het I.P weet de door jou bezochte site naar welk adres de informatie gestuurd moet worden.

Intresse in een gratis VPN bekijk dan VPN gratis

Hoe wordt de locatie van een I.P bepaald?

Geolocatie-databases bevatten I.P adressen en hiermee samenhangende, aanvullende gegevens over o.a. postcodes, steden, regio’s, landen, lengtegraden, breedtegraden, proxygegevens, mobiele gegevens en internetproviders. Door in deze databases jouw IP op te zoeken, kan ongeveer bepaald worden waar jij je bevindt. Ongeveer, omdat databases geen gebruikersprofielen aanleggen, waardoor gegevens niet 100% nauwkeurig zijn en waardoor het ontstaan van een kleine afwijking mogelijk is.

Een internetprovider kan je IP adres verbinden aan jouw internetabonnement en dus aan jouw exacte persoonsgegevens. Instanties als justitie en politie kunnen deze informatie in uitzonderlijke gevallen opvragen. Zo heeft Stichting Brein bekend gemaakt, dat zij I.P adressen verzamelt van internetverbindingen waar illegaal uploaden en downloaden geconstateerd wordt. Ook bedrijven als Facebook en Google gebruiken vaak I.P adressen om persoonsprofielen aan te leggen in combinatie met locaties. Dit kunnen ze doen door je, op basis van je I.P, te volgen wanneer je online bent.

IPv4 en IPv6, wat is het verschil?

Wanneer gesproken wordt over I.P adressen, worden meestal de IPv4 adressen bedoeld. Daarnaast zijn er IPv6 adressen, simpelweg omdat de IPv4 adressen, door het steeds groter wordende aantal internetaansluitingen, op aan het raken zijn. Het verschil tussen de twee zit hem in het aantal bits en de bijbehorende combinaties die mogelijk zijn. Een IPv4 heeft 32 bits en 4,3 miljard mogelijke combinaties. Een IPv6 heeft 128 bits en 4.3 met 38 nullen mogelijke combinaties. Als internetgebruiker zul je echter niets merken van verschillen tussen IPv4 en IPv6.

Waar wordt mijn IP voor gebruikt?

Door I.P adressen wordt duidelijk tussen welke twee apparaten of servers er informatie uitwisseling plaatsvindt. Je kunt het zien als een bestelling die je plaatst bij een webshop: bij het versturen van de bestelling moet je je eigen adres ingeven, zodat de shop weet wáár het pakketje afgeleverd moet worden. Bij internetten gaat dit eigenlijk precies zo: je bezoekt een website voor informatie, de website krijgt jouw I.P en de informatie wordt vervolgens op dit IP adres geleverd.

I.P adressen worden ook gebruikt om je locatie te bepalen. Omdat een IP adres gekoppeld zit aan een internetprovider, zit het tevens gekoppeld aan een globale locatie. Bij rechtszaken wordt aan een internetprovider wel eens gevraagd wie de eigenaar is van een bepaald IP adres. De internetprovider kan dit eenvoudig nakijken in zijn klantenbestand. Een I.P kan gelinkt worden aan een internetverbinding, maar, indien meerdere mensen gebruik maken van die verbinding, niet aan een specifieke gebruiker.

I.P veranderen of verbergen

De hoeveelheid informatie die je, door bijna continu met internet verbonden te zijn, over jezelf deelt, is enorm. Via je I.P worden je online gedrag en de daarbij vergaarde gegevens eenvoudig aan je apparaat gekoppeld worden en vaak ook zelfs aan jou als persoon. Het kan een geruststellende gedachte zijn, dat niet alles wat je online opzoekt, zelfs als het niet illegaal is, eenvoudig tot jou te herleiden is. Wanneer je niet wilt dat iedereen zomaar kan zien welke sites je hebt bezocht, is het mogelijk je I.P te veranderen of te verbergen.