ABNY
Dienstverlening

6 stappen van het typische drinkwaterzuiveringsproces

De levering van water voor gebruik en menselijke consumptie van voldoende kwaliteit is van essentieel belang om de overdracht van ziekten en toxische effecten in het lichaam te voorkomen. Daartoe moeten toelaatbare grenzen voor de bacteriologische, fysische, organoleptisch, chemische en radioactieve kenmerken worden vastgesteld.

Om de kwaliteit van het water in de systemen te garanderen en te behouden tot het aan de consument wordt geleverd, moet het een methode van waterzuiverings behandelingen ondergaan. Hier volgen de stappen van het waterzuiveringsproces dat nodig is voor menselijke consumptie.

1. Ontsmetting

De eerste fase van waterzuivering en chlorering. Chloor is het ontsmettingsmiddel dat het meest wordt gebruikt om micro-organismen, zoals bacteriën en virussen, die in water aanwezig kunnen zijn, te verminderen of te elimineren. Door chloor aan het drinkwater toe te voegen wordt het risico op via water overgedragen ziekten sterk verminderd.

Chloreren desinfecteert het water, maar zuivert het niet volledig.


2. Filtratie van korrelig zand

Filtratie is het zuiveringsproces waarbij zwevende deeltjes in water worden verwijderd. Korrelzand Filters worden ook diepbed filters genoemd. Afhankelijk van het soort medium kunnen zij deeltjes met een diameter groter dan 1 micron opvangen, hoewel zij gewoonlijk alleen deeltjes groter dan 5 tot 10 micron opvangen, die in het water aanwezig kunnen zijn, zoals grond, slib en andere.


3. Korrelige geactiveerde koolstof

Actieve kool is een uitstekend adsorptiemiddel voor organische verbindingen die giftig kunnen zijn of de kleur, geur of smaak van water kunnen veranderen. Bovendien fungeert de houtskool in dit stadium als reductiemiddel voor vrij chloor, dat wordt omgezet in chloride-ion.


4. Omgekeerde osmose

Het is alleen nodig water te osmotisch wanneer men de concentratie van zouten in het water wil verlagen. In omgekeerde osmose apparatuur wordt het water onder voldoende hoge druk door een poreus membraan geperst dat meer dan 99% van de zouten tegenhoudt.

Deze technologie houdt in dat een percentage van het water dat in het systeem aankomt, bestemd is voor de rejectie stroom om de zouten af te voeren. Deze stroom wordt afstoting of concentratie genoemd.


5. Ozon

In dit stadium van de waterzuivering is de vloeistof reeds veilig voor menselijke consumptie. Het is echter noodzakelijk desinfectiemethoden toe te passen om het water te beschermen tegen bacteriële besmetting door externe bronnen.

Ozon wordt rechtstreeks in de waterleiding geïnjecteerd om de opslagtank voor behandeld water te bereiken.

6. Ultraviolet Licht Sterilisator

Als laatste stap in de waterzuivering wordt een ultraviolette lamp gebruikt waarin het water door een kamer gaat waarin een ultraviolette lichtbron met een geschikte golflengte is geïntegreerd om de eventuele reproductie en verspreiding van bacteriën of virussen tegen te gaan.

 

Meer weten over waterzuivering? Bekijk hier onze dienst: waterzuivering

Gerelateerde artikelen

Lastig maar belangrijk: praten over overlijden

Op zoek naar ruiterskleding

Makelaar in Rotterdam