ABNY
Image default
Bedrijven

Hoe techniek de toekomst van mechanical engineering verandert

Iedereen die werkt in het vakgebied mechanical engineering, moet de recente trends en ontwikkelingen in het vakgebied bijhouden. Dit is met de zeer snel ontwikkelende techniek niet altijd even makkelijk. Mechanical engineers lopen hierin altijd voorop bij het ontwikkelen van nieuwe technologie voor landbouw, transport, milieusanering, veiligheid, voedselproductie, huisvesting en gezondheidszorg. Hoewel de kernprincipes van mechanical engineering zoals thermodynamica, vloeistofmechanica en machineontwerp nog steeds geldig zijn, is er steeds meer vraag naar expertise op het gebied van technologie, mechatronica en nanotechnologie.

De toekomst van mechanical engineering.

De nieuwe vakgebieden die het resultaat zijn van moderne ontwikkelingen, zijn voorwaarden voor verschillende opkomende en veelbelovende gebieden zoals AI (artifical intelligence) ook wel kunstmatige intelligentie genoemd. Enkele ontwikkelingen waar naar verwachting veel mechanical engineers nodig zijn, zijn:

1. Elektrische voertuigen

De vervoersmiddelen sector zit op dit moment in een stroomversnelling. Het is nog steeds een van de meest vervuilende indusrieën ter wereld en staat onder grote druk om zich snel te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. Deze toenemende druk om het gebruik van alternatieve energiebronnen heeft bijgedragen aan de opkomst van elektrische voertuigen. Hoewel mechanical engineers altijd belangrijk zijn geweest in de auto-industrie, is hun rol nu belangrijker dan ooit tevoren.

2. Digitale productie

Aangezien er steeds meer geautomatiseerde tools in de productie industrie zijn is het automatiseren van productieprocessen een grote trend. Een ingenieursbureau kan helpen bij het volledige proces voor de automatisering van productie. Van ontwerp van de machine tot prototypebouw tot uitvoering. Met de toename van de kwaliteit en kwantiteit van computersystemen in fabrieken is de overgang naar digitale productie zeer populair geworden. 

3. Biomechatronica

Met de snelle groei van biomechatronica wordt de rol van mechanical engineers in robotica nog een stap verder gezet. In de biomechatronica gaat het om het functioneel inzetten van apparaten ten behoeve van de mens. Bijvoorbeeld door verlamde mensen weer te laten lopen. Ook hier neemt de vraag naar mechanical engineers toe. Zij zullen voornamelijk betrokken zijn bij het ontwerp van mechanische sensoren, controllers en stellages voor biomedische apparaten. Naast het medisch vlak wordt er ook onderzocht hoe biomechatronica kan bijdragen op militair vlak.

https://www.b-engineering.nl/specialismen/mechanical-engineering