ABNY
Mobiliteit

Wat is het verschil tussen fysiotherapie en manuele therapie?

Manuele therapie en fysiotherapie zijn termen die bij veel mensen voor enige verwarring kunnen zorgen. Deze termen worden namelijk vaak verkeerd gebruikt. Waar het op neer komt is dat manuele therapie een onderdeel is van fysiotherapie. Dus hoewel alle manuele therapie kwalificeert als fysiotherapie, vallen niet alle vormen van fysiotherapie onder wat we manuele therapie noemen. Ben je op zoek naar manuele of fysiotherapie in Eindhoven? Veel praktijken hebben zowel fysiotherapeuten als manueel therapeuten in dienst.

Waarom maakt het uit? 

Als je de juiste therapie krijgt, maakt het dan wel iets uit onder welke therapie dit valt? Moet je het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie wel begrijpen? Het is belangrijk dat je begrijpt waarom je een bepaalde behandeling krijgt. Wanneer patiënten snappen waarom ze een bepaalde behandeling krijgen, verbeterd dit de uitkomst van de behandeling en de motivatie van de patiënt om mee te werken en zelf de oefeningen te doen.

Fysiotherapie of manuele therapie?

Het woord manueel kan een aantal verschillende betekenissen hebben, waaronder ook fysiek. Als het gaat om manuele therapie, is de relevante betekenis in dit geval “de handen gebruiken”. Voor fysiotherapeuten is manuele therapie letterlijk hands-on therapie. Een fysiotherapeut gebruikt zijn of haar handen om te behandelen.

Fysiotherapie omvat alle aanvullende behandelingen, zoals tapen, oefeningen, samen sporten. Een belangrijk onderscheid tussen manuele en fysiotherapie heeft te maken met het kunnen identificeren van de oorzaak van het probleem van een patiënt. Fysiotherapeuten die getraind zijn in de technieken van manuele therapie kunnen hun handen gebruiken om het specifieke weefsel of gewricht te isoleren dat de symptomen van de patiënt veroorzaakt.

Na het uitvoeren van manuele therapie zijn de oefeningen van uw fysio gemakkelijker uit te voeren. Het is vergelijkbaar met het opwarmen van het lichaam voordat je meer inspannende oefeningen gaat doen. Een manueel therapeut kan je spier of je gewricht eerst losmaken zodat je daarna kracht kan opbouwen en oefeningen kan doen met minder pijn. Manuele therapie is een goede manier om een zwelling te verminderen of de bloedsomloop te verbeteren. Je hebt echter fysiotherapie nodig om spieren weer op te bouwen.

Het is belangrijk om rekoefeningen op te nemen in combinatie met versterkende oefeningen. Wanneer je je spieren versterkt, hebben de spieren de neiging om aan te spannen. Strakke spieren zijn dan weer vatbaarder voor blessures. Om opnieuw letsel te voorkomen, zal het zachtjes strekken van uw spieren helpen om ze flexibel te houden.

https://www.fysiotherapieachtsebarrier.nl/

Gerelateerde artikelen

Parkeergelegenheid Heerlen

Trapliften, huisliften en andere oplossingen