ABNY
Vervoer en transport

Hier moet je op letten bij het kopen van een tweedehands motor.

Het kopen en verkopen van tweedehands motoren is op het internet zeer eenvoudig. Er zijn talloze sites waar men allerlei soorten motoren aanbiedt. Tijdens de corona pandemie is de handel in tweedehands motoren alleen nog maar verder toegenomen. Echter, door het vele aanbod van motoren en de vele verschillende aanbieders kan het soms lastig zijn om de juiste motor voor jou te vinden. Voor je een tweedehands motor aan gaat schaffen is het belangrijk dat je je goed voorbereid. Zo kan je voorkomen dat je straks een kat in de zak koopt. Maar waar moet je allemaal op letten? Hoe zorg jij dat jij straks een prachtige bmw k75 merk caferacer of een r100 bike hebt zonder mechanische gebreken? Lees verder voor een paar handige tips.

Uiterlijke staat

Allereerst is het belangrijk om simpelweg te kijken naar de uiterlijke staat van de motor. Ziet de motor er netjes uit of is deze toch al flink doorleefd? Zijn er misschien krassen of andere vormen van schade te zien die kunnen wijzen op een ongeval? Kijk ook goed of de motor schoon is. Als de motor ontzettend smerig is dan is de kans namelijk groot dat de eigenaar naast een gebrek aan zin om schoon te maken ook niet altijd zin heeft gehad om de motor goed te onderhouden. Een strak gemodificeerde cafe bike die er helemaal spik en span uitziet zal waarschijnlijk beter onderhouden zijn dan een afgetrapte sportmotor waar de kuip na een crash vanaf gehaald is. Vervolgens is het belangrijk om goed systematisch alle onderdelen van de motor af te gaan. Kijk of de banden er goed uitzien. Kijk of de remmen er nog goed uitzien. Hoe zit de tank erbij? Kijk ook goed of de kilometerstand overeenkomt met hoe doorleefd de motor eruit ziet, je wilt namelijk niet dat er met de kilometerstand gesjoemeld is.

Stel de juiste vragen

Buiten dat je zelf de motor goed moet bekijken en alles goed moet controleren is het ook belangrijk dat je tijdens de bezichtiging de juiste vragen stelt. Vraag bijvoorbeeld alvast of de motor ooit gevallen is, uit de reactie kun je veel opmaken. Vraag ook aan de vorige bestuurder of dat hij/zij zelf problemen heeft gehad met de motor. Heeft de vorige bestuurder zelf het onderhoud gedaan of heeft hij/zij dit laten doen? Vraag om een overzicht van al het onderhoud dat aan de motor gedaan is en vraag ook meteen wanneer het volgende onderhoud eraan komt. Verder is het belangrijk om na te gaan of dat er nog onderdelen vervangen zijn aan de motor. Zit er bijvoorbeeld een motor uitlaat db killer op of zijn de remschijven een keer vervangen. 

Vraag om een proefrit

Vervolgens is het belangrijk om een proefrit te maken. Wanneer je een lopende motor koopt dan is het altijd belangrijk om een proefrit te maken. Staat de verkoper je niet toe om een proefrit te maken om wat voor reden dan ook loop dan weg! Tijdens de proefrit kunnen er namelijk nog allerlei gebreken aan het licht komen dus het is zeer belangrijk om dit zorgvuldig te kunnen uitproberen. Voel tijdens de proefrit goed hoe de koppeling voelt en test ook de remmen. Probeer bij zowel een hoog als een laag toerental goed door alle versnellingen heen te schakelen. Probeer ook te kijken hoe de motor rijdt wanneer je je handen van het stuur afhaalt. Op die manier kun je goed zien of er misschien iets mis is met de motor. 

 

Gerelateerde artikelen

Een bedrijfsverhuizing; wat komt er bij kijken?

Verhuistips voor een ontspannen verhuizing

Duurzaamheid: de toekomst voor transportbedrijven