ABNY
Industrie

De verschillende lastechnieken uitgelegd.

Lasser is een leuk beroep met een hoge baangarantie. Goede vakmensen zijn er nooit genoeg, er zijn daarom altijd genoeg lasser vacatures te vinden. Lassen kan niet zomaar iedereen, het kan erg gevaarlijk zijn om zonder de juiste kennis en ervaring te gaan lassen. Het is belangrijk dat je de verschillende lastechnieken goed onder de knie krijgt. Er zijn over het algemeen drie welbekende lasmethodes, welke we in dit artikel verder toe gaan lichten.

Elektrodelassen

Dit is misschien wel de meest bekende lasmethode, ook wel bekend als elektrisch lassen of booglassen. Een groot voordeel van deze lasmethode is dat er geen beschermgas toegevoegd dient te worden, waardoor het een zeer eenvoudige en goedkope lastechniek is. Omdat je geen gas gebruikt kun je op veel meer verschillende plekken lassen, waaronder ook buiten. Een nadeel van deze techniek is dat het niet de meest mooie lastechniek is en daarom niet geschikt voor onderdelen die heel netjes aan elkaar gemaakt moeten worden.

Mig/Mag Lassen

Deze lasmethode is een van de meest snelle en efficiënte lasmethodes die er bestaat. Deze twee methoden worden vaak in één adem met elkaar genoemd, omdat ze slechts verschillen in het soort beschermgas dat er wordt gebruikt. Deze lasmethode wordt ook toegepast door lasrobots en is daarom geschikt voor industrieel gebruik. Enkele nadelen van deze bekende lastechniek is dat het flink in de kosten kan lopen door alle materialen die gekocht moeten worden. Ook is het, net als elektrodelassen, niet de meest nette lasmethode. Er is kans op spetters en daarom is deze methode niet heel geschikt voor meubels of carrosserieën.

Tig Lassen 

In tegenstelling tot de eerder genoemde lastechnieken is Tig lassen een zeer nauwkeurige lastechniek. Het is een vorm van elektrisch booglassen waarbij een elektrode wordt gebruikt die niet afsmelt. In tegenstelling tot Mig/Mag lassen wordt het toevoegmateriaal bij Tig lassen handmatig door de lasser toegevoegd. Tig lassen is erg complex en kan daarom het beste gedaan worden door een ervaren lasser. Dit levert een mooi en strak resultaat op, maar zorgt er ook voor dat deze lasmethode erg tijdrovend is. Het is dus niet geschikt voor grootschalig gebruik net als Mig/Mag lassen.

https://www.cmprojects.nl/lasser-vacatures/

Gerelateerde artikelen

Gevelreclame is de allereerste indruk van een bedrijf

Dankzij professionele metaalbewerking helpt u uw bedrijf in Brabant vooruit

Direct aan de slag wanneer u staal op maat laat maken