ABNY
Image default
Financieel

Verschillende soorten belasting in Nederland

Of u nu een Nederlander bent of een expat, u moet belasting betalen als u geld verdient terwijl u in Nederland woont.

De Belastingdienst int belastingen via verschillende stromen. Dit zijn de belangrijkste soorten belastingen waarmee u in Nederland te maken krijgt:

Inkomstenbelasting
Als u in Nederland geld verdient of werkt, moet u belasting betalen over uw inkomen. U geeft uw inkomstenbelasting aan via uw jaarlijkse belastingaangifte (aangifte inkomstenbelasting) die u online kunt doen of met de hulp van een Nederlandse belastingadviseur en u kunt advies inwinnen via de Belastingtelefoon.

Bent u in loondienst dan wordt uw inkomstenbelasting door uw werkgever ingehouden op uw salaris, dit wordt loonbelasting genoemd (dit valt onder de loonbelasting). Als u in Nederland zelfstandig ondernemer bent, moet u uw inkomstenbelasting berekenen en betalen via de jaarlijkse belastingaangifte.

Loonheffing
Loonheffing is belasting en andere premies die door de werkgever worden ingehouden op het loon van een werknemer, waardoor de werknemer deze later niet als inkomstenbelasting hoeft af te dragen. De loonheffing bestaat uit belasting over uw loon (loonbelasting) en premies volksverzekeringen voor pensioenen, werkloosheidsuitkeringen en andere Nederlandse uitkeringen en toeslagen.

De loonbelasting wordt elke maand ingehouden op uw salaris. Het is belangrijk voor expats om de inhouding in gedachten te houden wanneer ze salaris en arbeidscontractvoorwaarden bespreken voor een nieuwe baan. Er is een groot verschil tussen uw bruto salaris (inclusief belasting) en uw netto salaris (netto salaris), nadat er belasting is ingehouden.

BTW / omzetbelasting
De Belastingdienst int ook belasting via de omzetbelasting, in Nederland bekend als BTW (belasting over de toegevoegde waarde). Alle bedrijven, met uitzondering van sommige stichtingen en verenigingen, moeten BTW toevoegen aan de prijs van hun goederen en diensten. Er zijn drie verschillende BTW-tarieven: 0%, 9% en 21% (het meest gebruikelijke tarief).

Ondernemers (ook freelancers) moeten de BTW die zij hebben verdiend en uitgegeven berekenen via de kwartaalaangifte omzetbelasting (BTW-aangifte). Dit bedrag betalen zij vervolgens aan de Belastingdienst. Een overzicht van andere soorten belastingen vindt u aan het eind van deze pagina.

Jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting
Ook al is er op uw brutoloon al loonbelasting ingehouden als voorheffing of afdracht op de inkomstenbelasting, toch moet u vaak nog een jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting invullen. De Nederlandse belastingdienst zal u informeren of u daartoe verplicht bent.

De belastingaangifte is nodig om uw “voorheffing” in evenwicht te brengen met andere financiële aspecten zoals:

  • Het inkomen van uw partner.
  • Een hypotheek.
  • Extra inkomsten, spaargeld of beleggingen.
  • Fiscale aftrekposten zoals studies of ziektekosten.

Moet ik een Nederlandse belastingaangifte doen?
Het Nederlandse belastingjaar loopt van 1 januari tot en met 31 december. In januari ontvangt u een aangiftebrief van de Belastingdienst waarin u wordt gevraagd de aangifte over het afgelopen jaar in te vullen. Als uw financiële zaken eenvoudig zijn en geen van de bovenstaande elementen omvatten, dan kan het zijn dat u geen brief ontvangt en geen jaarlijkse belastingaangifte hoeft in te dienen. U kunt altijd een bezoek brengen aan een vestiging van de Belastingdienst of bellen met de BelastingTelefoon op 0800 0543 om te horen of u een aangifte inkomstenbelasting moet invullen en/of om de brief op te vragen.

Meer informatie: Belastingdienst bellen