ABNY
Image default
Verbouwen

Is spouwmuurisolatie het waard?

Ongeveer een derde van alle warmte die in een ongeïsoleerde woning verloren gaat, ontsnapt via de muren. Door de spouwmuren goed te isoleren, bespaar je energie en bespaar je op je energierekening.

 

Spouwmuur isoleren

 

In het algemeen hebben huizen die vanaf de jaren negentig zijn gebouwd muurisolatie om de warmte binnen te houden, maar als je huis ouder is dan heeft het misschien helemaal geen muurisolatie.

 

Het eerste wat je moet uitzoeken is wat voor soort muren je hebt. Als je het metselwerk aan de buitenkant van het huis kunt zien, kijk dan naar het patroon van de bakstenen. Als je huis spouwmuren heeft, hebben de bakstenen meestal een gelijkmatig patroon met alle bakstenen in de lengte gelegd.

 

Als je huis massieve muren heeft, hebben de bakstenen een afwisselend patroon, waarbij sommige bakstenen dwars over de muur zijn gelegd zodat je de kleinere uiteinden vanaf de buitenkant kunt zien. Als het metselwerk bedekt is, kun je dit ook zien door de breedte van de muur te meten:

 

  • Een bakstenen muur dikker dan 260 mm bestaat die uit 2 lagen met een spouw.
  • Een smallere muur is vaak een enkele massieve muur

 

Veel spouwmuren kunnen worden geïsoleerd door isolatiemateriaal van buitenaf in de spouw te injecteren. Een gespecialiseerd bedrijf boort gaten in de buitenmuren, spuit isolatiemateriaal door de gaten en dicht ze vervolgens af met cement. Het isolatiemateriaal bestaat meestal uit minerale wol of polystyreenbolletjes.

 

Spouwmuurisolatie kosten en besparingen

 

De typische installatiekosten van spouwmuurisolatie variëren naargelang de grootte van je woning. Maar of je nu in een groot vrijstaand huis woont of in een klein appartement, je zou de installatiekosten in vijf jaar of minder moeten kunnen terugverdienen dankzij de jaarlijkse besparingen op de energierekening die je zult maken.

 

Je kunt deze spouwmuurisolatie kosten misschien verlagen door de werkzaamheden tegelijk met andere woningverbeteringen uit te voeren of door niet het hele huis in één keer aan te pakken.

 

Is spouwmuurisolatie geschikt voor je huis?

 

Als je huis in de afgelopen 20 jaar of zo is gebouwd zijn de muren waarschijnlijk al geïsoleerd. Om erachter te komen of dat zo is kun je het volgende doen:

 

  • Vraag een erkende installateur om een borescoopinspectie. De installateur zal een klein gaatje in de buitenmuur boren om te zien of je muren hol of gevuld zijn.
  • Neem contact op met de afdeling bouwtoezicht van je gemeente.