ABNY
Image default
Eten en drinken

Ideeën voor gerechten met tempeh

Tempeh is een traditioneel sojaproduct uit Indonesië. Het wordt gemaakt door gekookte en licht gefermenteerde sojabonen te vergisten. Tempeh heeft een nootachtige smaak, waardoor het perfect is voor hartige gerechten zoals roerbakgerechten, taco’s, stoofschotels en kebab. Daarnaast bevat tempeh probiotica en vezels die goed zijn voor je spijsvertering. Je kunt een maaltijdbox bestellen met gerechten die tempeh als hoofdingrediënt hebben. Ze zijn geweldige vleesvervangers en daarom hebben veganisten en vegetariërs de voorkeur naast tofu.

Tempeh shoarma

Tempeh is een Indonesisch basisvoedsel dat wordt gemaakt door gekookte sojabonen te fermenteren. Het wordt gemaakt van hele biologische sojabonen en een graan of zaad naar keuze. Het wordt vervolgens gefermenteerd in een omgeving met gecontroleerde temperatuur. Tempeh heeft een stevige textuur en een nootachtige smaak, vergelijkbaar met tofu, maar steviger, waardoor het ideaal is voor shoarma’s. Het is ook vermeldenswaard dat tempeh smaken goed opneemt, dus als je op zoek bent naar een gemakkelijke manier om meer plantaardig voedsel in je dieet te introduceren. Door tempeh als ingrediënt in je shoarma te gebruiken, kun je nog steeds de originele smaak van een traditionele shoarma krijgen, maar dit is een gezondere optie. Je kunt een vegan box bestellen met een tempeh-shoarma, zodat je iets nieuws en gezonds kunt proberen.

Sticky tempeh

Om te beginnen is tempeh een sojaproduct. Het wordt gemaakt door gekookte sojabonen te fermenteren, waardoor het een stevigere textuur krijgt dan tofu en kan worden gesneden of verkruimeld. Tempeh is al meer dan 1000 jaar belangrijk in de oosterse keuken en wordt vandaag de dag nog steeds veel geconsumeerd in bijvoorbeeld Indonesië. Het is ook een geweldige bron van eiwitten. Eén kopje bevat ongeveer 20 gram eiwit vergeleken met slechts 5 gram in droge bonen. Er is geen betere manier om van tempeh te genieten dan van een sticky tempeh die je in vegan maaltijdboxen kunt vinden of die je zelf kunt maken. Wil je dit echter wel maar weet je niet hoe je het moet maken, dan kun je beter een vegan maaltijdbox bestellen met een sticky tempeh-recept erin.

Tempeh gyros

Tempeh gyros is een geweldige manier om te genieten van traditioneel straatvoedsel met een veganistische twist. Ze zijn gemakkelijk te maken en kunnen op verschillende manieren worden aangepast. Je kunt tempeh gebruiken als basis voor je gyros en het aanvullen met andere lekkere ingrediënten, 

Vegan kefta in pitabroodje

Dit recept voor vegan kefta in pitabroodje is de perfecte manier om tempeh in je leven te verwelkomen. Tempeh is niet alleen een uitstekende bron van eiwitten, vezels en ijzer, maar is ook een betaalbaar alternatief voor vlees dat in allerlei recepten kan worden gebruikt. Kefte betekent “ballen” in het Turks en dit traditionele Midden-Oosterse gerecht bestaat uit gemalen lams- of rundvlees gekookt met uien, peterselie en kruiden. Een vegetarische versie vereist noten of bonen in plaats van vlees en bevat meestal ook eieren.

Pesto pasta met tempeh 

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier of folie. Snijd de tempeh in dunne reepjes en leg ze in een enkele laag op de voorbereide bakplaat. Bak tot ze knapperig zijn, ongeveer 10-15 minuten, afhankelijk van hoe dik je plakjes zijn. Breng terwijl tempeh kookt een pan gezouten water op hoog vuur aan de kook en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente. Afgieten en genieten maar!