ABNY
Image default
Afvalverwerking

In welke container mag piepschuim?

Piepschuim verwerken: welke container is geschikt voor gebakken lucht?

Piepschuim, wie kent het niet. Lekker licht en daardoor heel handig als vul- en verpakkingsmateriaal. Door styreen te polymeriseren met een gas ontstaat geëxpandeerd polystyreen, oftewel EPS, PS-hardschuim of piepschuim. Per kubieke meter bestaat deze kunststof uit wel 10 miljoen bolletjes, parels genoemd. Elke parel heeft wel 3000 kleine gasbolletjes in zich. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat het lichte piepschuim slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht bestaat. Gebakken lucht, maar wel lucht die heel veel ruimte inneemt bij de afvalverwerking. Het mag niet bij het plastic en slechts in kleine hoeveelheden bij het restafval. Is er een speciale piepschuim container voor grote hoeveelheden piepschuim afval?

De piepschuimzak

Of je nu grote brokken piepschuim hebt, of vrachtladingen van die witte kleine bolletjes: gebruik een piepschuimzak! Deze zak heeft een inhoud van 1000 liter en is uiteraard voorzien van een handige houder. Zo kun je gemakkelijk al je piepschuim afval bij elkaar verzamelen in de zak. Hoewel, gemakkelijk… probeer die kleine bolletjes maar eens bij elkaar te vegen met een bezem. Gelukkig zit door het grote volume de piepschuimzak snel vol en is hij door het lage gewicht gemakkelijk te verplaatsen. Hoeveel voordelen er ook zijn aan het gebruik van piepschuim als isolatiemateriaal of om te vullen of verpakken, op het gebied van afval is het erg milieubelastend. Het grote volume zorgt voor extra transport. Je piepschuim bij het restafval gooien is sowieso een milieubelastende keuze. Restafval verwerken is immers de manier van afvalverwerking die de meeste impact heeft op het milieu. Piepschuim scheiden in een speciale container is daarom altijd een groene keuze.

Mag al het piepschuim in de zak?

Nee. Om het piepschuim zo goed mogelijk te kunnen recyclen, mag het niet vervuild zijn. Daarom moet het schoon, droog en wit zijn. Ook mag het niet verlijmd of vermengd zijn met bijvoorbeeld plastic, karton of papier. Daarnaast moet het ook vrij zijn van gevaarlijke stoffen zoals verf.

Piepschuim kan oneindig worden hergebruikt, mits juist ingezameld. Bij het afvalverwerkingsbedrijf gaat het door een shredder totdat er korrels over zijn. Deze worden vervolgens gebruikt om nieuw piepschuim van te maken. Enorm zonde dus als dat via het restafval de verbrandingsoven in gaat.