ABNY
Image default
Zakelijke dienstverlening

Welke soorten groepenkasten zijn er?

Welke soorten groepenkasten zijn er?

 

Vanaf het punt waar de netaansluiting een gebouw binnenkomt, verdeelt een verdeelkast de stroom door het hele gebouw. Er zijn verschillende versies van Group Locker beschikbaar. Een fabricage toepassing kan van verschillende merken zijn, een apparaat kan verschillende afmetingen hebben en een groepenkast kan met 1 fase of 3 fasen werken. U kunt advies inwinnen bij een elektricien om erachter te komen welke merken de beste stroom betrouwbaarheid bieden. De werking wordt niet beïnvloed door de grootte van de behuizing. Het doel van dit artikel is om de verschillen te bespreken tussen de soorten distributie die worden gebruikt in 1-fase en 3-fase.

 

1 fase groepenkast

 

Groepenkasten van het eerste type komen het meest voor in Nederlandse slaapzalen. Een groepenkast die op één fase werkt. Deze stroomonderbreker en hoofdschakelaar heeft twee polen voor aardlekbeveiliging. Meestal is dit gratis stopcontact voldoende om de meeste huizen van stroom te voorzien. Afhankelijk van de elektronica die u gebruikt, kan dit al dan niet het geval zijn. Het enkelfasige type heeft ook een modulebreedte van 36 mm.

 

3 fase groepenkast

 

Naast de enkelfasige verdeelkasten zijn ook driefasige verdeelkasten gebruikelijk. Hierdoor worden de modules van de groepenkast dubbel zo breed. 72 mm breed. Een 3P+N automatische kast is een andere naam voor dit type kast. Drie polen + nul is de afkorting. Ook woongebouwen kunnen deze variant hebben, maar commerciële gebouwen hebben deze vaker. Met deze groepenkast kunt u drie fasen stroom aansluiten.

 

Verschil tussen de twee soorten

 

Een driefasige verdeelkast kan worden aangesloten op zijn driefasige voeding, wat het belangrijkste operationele verschil is. Daarom kunnen hogere spanningen door dit type worden verwerkt. Het identificeren van het type verdeelkast dat in uw huis of bedrijf is geïnstalleerd, is een van de functies van deze functie. Een 1-fase groepenkast heeft een fase aansluiting van 220/230V. Door drie spanningen van 220/230V of 380/400V op te geven ontstaat een 3-fase groepenkast. De onderkant van de kast vertoont ook een aantal elektrische snoeren. A

 

https://elektricien-dordrecht078.nl/