ABNY
Image default
Tweewielers

Vind je perfecte mountainbike: Wat u moet weten voordat u koopt

Winkelen voor een nieuwe mountainbike kan overweldigend zijn. Met zoveel modellen, specificaties en functies om uit te kiezen, is het makkelijk om je te verliezen in de details en te vergeten wat je echt nodig hebt. Maar maak je geen zorgen – wij hebben je onder controle. Hier zijn de belangrijkste punten waarmee je rekening moet houden als je gaat winkelen voor je volgende mountainbike.

Budget

De eerste en belangrijkste stap is het vaststellen van uw budget. Bepaal hoeveel je bereid bent uit te geven aan je nieuwe mountainbike, want dat helpt om je opties te beperken en het proces te vergemakkelijken. Als vuistregel geldt dat fietsen van hogere kwaliteit duurder zijn, maar dat betekent niet dat je geen fiets van goede kwaliteit kunt vinden voor een betaalbare prijs.

Wielmaat

Mountainbikes zijn er in alle soorten en maten; de belangrijkste factor is de wielmaat. De meeste mountainbikes worden geleverd met 26 inch, 27,5 inch (of 650b) of 29 inch wielen. Hoe groter het wielstel, hoe soepeler het over obstakels zoals rotsen en wortels rijdt – maar een groter wielstel betekent ook meer gewicht en langzamere acceleratie. Kies verstandig, afhankelijk van waar je van plan bent te gaan fietsen – als je bijvoorbeeld van plan bent voornamelijk off-road paden te rijden, is een wielmaat van 27,5 of 29 inch waarschijnlijk het meest geschikt voor je, omdat deze een superieure tractie bieden op grote obstakels zoals rotsen en wortels.

Type fiets

Er zijn verschillende soorten mountainbikes ontworpen voor verschillende soorten terrein; downhill/freeride fietsen voor steil technisch terrein; cross country (XC) fietsen voor lange afstandsritten; trail bikes voor gemengd terrein; fat tire bikes voor zand of sneeuw; plus size banden voor extra tractie; etc… Afhankelijk van waar je van plan bent te gaan fietsen, kies je het type dat het beste past bij je behoeften in termen van snelheid, duurzaamheid, comfort, etc… Bijvoorbeeld: als je van plan bent om voornamelijk downhill trails te rijden, dan is een downhill/freeride fiets ideaal omdat deze superieure vering biedt in vergelijking met andere soorten mountainbikes zoals XC of trail bikes.  

Nu we hebben besproken waar je op moet letten bij het kopen van een nieuwe mountainbike, hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat het model dat je kiest past bij je budget en je behoeften! Er is geen pasklaar antwoord op de vraag welke mountainbike het beste bij je past – het gaat erom iets te vinden dat het beste past bij je individuele behoeften en voorkeuren, terwijl je toch binnen je budget blijft.

Met deze tips in gedachten, veel plezier met winkelen!

https://fietsenmagazine.nl/modellen/mountainbikes/