ABNY
Image default
Woning en Tuin

Verbeter jouw tuingrond

Sommige bodems zijn beter voor het kweken van planten dan anderen. De termen rijk en arm, goed en slecht, vruchtbaar en onvruchtbaar worden vaak gebruikt om deze verschillen te beschrijven. De kwaliteit van de grond in je tuin hangt grotendeels af van het type moedergesteente waaruit hij is gevormd, van de invloed van het klimaat gedurende honderdduizenden jaren en van de vorige eigenaren ermee hebben gedaan. Maar niet getreurd, het is opmerkelijk hoe goed je bodem kan herstellen als je er wat aandacht aan besteed! Ga je potgrond bestellen om je tuin te redden, lees dan eerst deze tips goed door!

Eenvoudig verrijken van de bodem

Oude dierlijke mest, bladaarde, champignoncompost, tuin compost en groenbemesters zijn allemaal uitstekende toevoegingen wanneer ze in de grond worden gegraven. Dierlijke mest is waarschijnlijk het beste omdat het ook nuttige hoeveelheden voedingsstoffen bevat. Dierlijke mest en champignoncompost zijn gemakkelijk verkrijgbaar in zakken en soms in bulk. Gecomposteerd “groenafval” is ook gemakkelijk verkrijgbaar, of je kunt je eigen compost maken. Deze kun je ook allemaal bestellen op Tuinshop.nl.

Organisch materiaal is belangrijk!

Alle organische materialen vergaan uiteindelijk in de bodem en moeten daarom van tijd tot tijd worden vernieuwd, vooral in eenjarige bloemen- en groentebedden die voortdurend worden bewerkt. Ook kleigronden hebben baat bij organisch materiaal, omdat het de structuur ervan verbetert door kleideeltjes tot kruimels te binden; dit zorgt voor een betere lucht- en waterbeweging. Door grof zand toe te voegen aan zware bodems kun je de textuur ervan blijvend verbeteren. Strooi het zand uit tot een diepte van 5-8 cm en meng het vervolgens goed door de bovengrond tot een diepte van 15-20 cm.

Gips tips

Gips kan in kleigrond worden verwerkt en zal in de meeste gevallen de bodem beter laten functioneren. Voeg gips toe in een hoeveelheid van ongeveer 0,5-1 kg per vierkante meter grond. De kruimelstructuur van klei en leem wordt vernietigd als de grond te nat wordt omgespit. Laat de grond daarom een dag of twee drogen voordat je gaat spitten. Graaf bij het bewerken van welke grond dan ook alleen de bovengrond om. Graaf niet zo diep dat de ondergrond (vooral klei) aan de oppervlakte komt.

Extra tips om je grond te verbeteren!

Dump de goedkope zakken potgrond voor de beste kwaliteit die je je kan veroorloven. De investering zal het waard zijn als je je planten ziet opbloeien. Regenwormen helpen organisch materiaal af te breken tot voedingsstoffen en mineralen die planten kunnen gebruiken. Het organische materiaal dat zij recyclen is een geweldige bron van voedsel voor ujew planten en een natuurlijke meststof in de tuin. Regenwormen verplaatsen zich ook door tunnels te maken en de grond te beluchten, waardoor plantenwortels gemakkelijker kunnen groeien en gemakkelijker bij het water kunnen.