ABNY
Gezondheid

Bekkenbodemtherapie: Het herstellen van de gezondheid van de bekkenbodem

De bekkenbodem is een belangrijk maar vaak over het hoofd gezien deel van ons lichaam. Het speelt een cruciale rol bij functies zoals controle over de blaas en darmen, stabiliteit van het bekken en ondersteuning van de organen in het bekkengebied. Wanneer de bekkenbodem verzwakt of disfunctioneel is, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Gelukkig biedt bekkenbodemtherapie effectieve behandelingen om deze problemen aan te pakken en de gezondheid van de bekkenbodem te herstellen. In dit artikel gaan we dieper in op bekkenbodemtherapie, de aandoeningen die het behandelt en hoe het kan bijdragen aan het herstel en de verbetering van de bekkenbodemfunctie.

Wat is bekkenbodemtherapie?

Bekkenbodemtherapie is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van aandoeningen en dysfuncties in het bekkenbodemgebied. Het omvat evaluatie, diagnose en behandeling van verschillende bekkenbodemproblemen, waaronder bekkenpijn, incontinentie, verzakkingen.

Veelvoorkomende aandoeningen behandeld door bekkenbodemtherapie: Bekkenbodemtherapie kan helpen bij verschillende aandoeningen en problemen in het bekkenbodemgebied. Enkele veelvoorkomende aandoeningen die worden behandeld zijn:

  1. Urine- en fecale incontinentie: Het onvermogen om urine of ontlasting op te houden, wat leidt tot ongewenst urineverlies of stoelgang.
  2. Bekkenpijn: Chronische pijn in het bekkengebied, inclusief het bekken zelf, de lage rug en het staartbeen.
  3. Bekkenbodemdysfunctie: Problemen met de spierspanning en coördinatie van de bekkenbodem, zoals hypertonus (te veel spanning) of hypotonie (te weinig spanning).
  4. Verzakking van organen: Het verzakken van de blaas, baarmoeder of darmen als gevolg van verzwakte bekkenbodemspieren en ligamenten.

Hoe werkt bekkenbodemtherapie?

Bekkenbodemtherapie begint meestal met een grondige evaluatie en beoordeling van de bekkenbodemfunctie. De therapeut zal een uitgebreide anamnese afnemen en indien nodig lichamelijk onderzoek uitvoeren om de specifieke problemen en de onderliggende oorzaken te identificeren.

https://fysiotherapieheino.nl/