De soorten van ontslag: dit moet je weten als werknemerOntslag krijgen is voor niemand prettig. Het roept vragen op over je rechten, je inkomen en je toekomst. Toch zijn er verschillende manieren waarop een arbeidsovereenkomst kan eindigen. Niet elk ontslag is hetzelfde, en je rechten hangen af van de manier waarop je ontslagen wordt. In dit artikel leggen we op een heldere manier uit welke vormen van ontslag er zijn en wat die voor jou betekenen. Ontslag met wederzijds goedvindenEen veelvoorkomende manier om uit elkaar te gaan, is ontslag met wederzijds goedvinden. Dit gebeurt als jij en je werkgever samen afspraken maken over het beëindigen van je dienstverband. Die afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Kenmerken:
Let op:De inhoud van de vaststellingsovereenkomst bepaalt of je recht hebt op WW. Daarom is het verstandig om je overeenkomst altijd te laten controleren. Ontslag op staande voetOntslag op staande voet is de meest ingrijpende vorm van ontslag. Je wordt per direct ontslagen, zonder opzegtermijn en zonder recht op een transitievergoeding of WW. Dit mag alleen als:
Wat kun je doen?Ontslag op staande voet is aan strenge eisen gebonden. Word je hiermee geconfronteerd, dan is het belangrijk om direct juridisch advies in te winnen. Vaak blijkt dat het ontslag niet terecht was, en kun je je daartegen verzetten.
Ontslag via de kantonrechterSoms wil een werkgever afscheid nemen van een werknemer, maar lukt dat niet met wederzijds goedvinden. In dat geval kan hij een procedure starten bij de kantonrechter. De rechter beoordeelt dan of er voldoende reden is voor ontslag. Voorbeelden van ontslaggronden:
Wat gebeurt er?
Ontslag via het UWVIn sommige gevallen moet een werkgever toestemming vragen aan het UWV om iemand te ontslaan. Dit gebeurt vooral bij bedrijfseconomisch ontslag of langdurige arbeidsongeschiktheid (meer dan twee jaar ziek). De procedure:
Wat zijn je rechten?Ook bij ontslag via het UWV heb je meestal recht op een transitievergoeding en kun je een WW-uitkering aanvragen. Ontslag tijdens proeftijdTijdens de proeftijd mag zowel jij als je werkgever het dienstverband per direct beëindigen. Er is geen opzegtermijn en er hoeft geen reden te worden gegeven. Wel gelden er voorwaarden:
Ontslag van rechtswegeJe kunt ook ontslagen worden van rechtswege, oftewel: automatisch. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een tijdelijk contract dat afloopt. Als je contract een einddatum heeft, eindigt het dienstverband vanzelf. Belangrijk:
Ontslag op initiatief van de werknemerNiet alleen de werkgever kan het initiatief nemen om het contract te beëindigen. Jij als werknemer mag natuurlijk ook zelf ontslag nemen. Wat moet je doen?
Wat betekent ontslag voor jouw situatie?De gevolgen van ontslag verschillen dus per soort. Heb je recht op een transitievergoeding? Krijg je WW? Moet je iets tekenen? En vooral: wat is verstandig om te doen? |
De soorten van ontslag: dit moet je weten als werknemer Ontslag krijgen is voor niemand prettig. Het roept vragen op ...

Tags: