ABNY
Image default
Financieel

Budgetteren huishouden

Voor een stabiele financiële situatie is budgetteren huishouden noodzakelijk. Als je een budget hebt en daaraan houd weet je precies hoeveel geld je elke maand kwijt bent aan het huishouden.

Inzicht in je uitgaven

Voor het budgetteren huishouden moet je wel eerst inzicht krijgen je uitgaven. Als je weet welke uitgaven je allemaal hebt kun je beginnen met budgetteren huishouden. De uitgaven kun je verdelen in vaste uitgaven en uitgaven die je voor het huishouden doet. Je neemt al de vaste lasten op in het budget en voegt hieraan toe wat je allemaal voor het huishouden nodig hebt. Als je dit wil doen snap je wel dat alle uitgaven in kaart gebracht moeten worden.

Uitgaven in kaart brengen

Het is dus belangrijk om de uitgaven in kaart te brengen voor budgetteren huishouden. Het in kaart brengen van de vaste lasten is makkelijk omdat dit kosten zijn die elke maand weer terug komen. In kaart brengen van andere uitgaven is wat moeilijker. Daarom moet je een aantal maanden noteren wat je allemaal uitgeeft. Hiervoor kun je gebruik maken van Excel of andere soortgelijke software. Na een paar maanden heb je dan genoeg informatie voor het opstellen van budgetteren huishouden.