ABNY
Image default
Tuin en buitenleven

Verticaal tuinieren, zo maak je je eigen groene muur

De Verticale tuin is helemaal trending momenteel

De laatste trend van het moment is de verticale tuin. Ideaal voor kleine ruimtes zoals een dakterras of een balkon.

Zo maak je in een handomdraai deze gezellige groene wand of plantenwand. En uw kinderen zullen het ook erg leuk vinden.

 

1. Bepaal welke verticale tuin je wilt

Deverticale tuinis er in diverse soorten en maten. Een eenvoudige optie is de verticale ‘bakken-tuin’. In dit geval staan de planten in potten tegen een muur of in rijen omhoog. Je hebt ook de ‘zak-tuin’, waarin de planten in vilten of canvas zakken zitten. Tot slot is er nog een grote plantenbak-wand van hout of plastic.

 

2. Waar komt je verticale tuin

Een verticale tuin kun je niet zomaar op elke plek maken. Laat het type plant bepalen waar je deze zet, of kijk naar de plek en bedenk welk type plant daarbij hoort. Een half schaduw, schaduw plant moet niet in de volle zon neergezet worden.

 

3. Planten mixen van hetzelfde type

Kies planten die allemaal schaduw of juist zon nodig hebben. Kijk bijvoorbeeld eveneens naar de lengte, je wilt planten die allemaal ongeveer even hoog worden, en de bloeitijd. Deze timing is wel handig, want een halve tuin in bloei zou sneu zijn.

 

4. Te beginen met de basics

Verticale tuinen drogen snel uit, net als bloempotten, daarom gebruiken we potgrond. Potgrond houdt het vocht langer vast. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met de zwaartekracht als de planten water krijgen. Zet daarom bovenin de planten die weinig water nodig hebben, plaats planten die meer water kunnen gebruiken onderin.

 

5. Stappenplan

Als er kokers of een houten pallet wordt gebruikt, kunnen de planten het beste een paar weken vast, horizontaal, laten groeien, zo kunnen ze vast kunnen wortelen. Ga je direct verticaal dan trekt de zwaartekracht als het ware aan de potgrond.

 

6. Zorg voor reservemateriaal

Er zijn altijd wel planten die minder goed groeien of doodgaan. Bovendien zien gaten er niet mooi uit in een verticale tuin. Daarom houd je een paar plantjes als reserve. Die je er zó in kunt stoppen.

Wil je nu ook een Verticale tuin, Plantentas aanschaffen? Bezoek onze webshop en start uw eigen groene oase.

https://kunsthaag.eu/product-categorie/jungle-wandmat-kunsthaag/