ABNY
Image default
Gezondheid

Een vaderschapsonderzoek

Met behulp van een vaderschapsonderzoek kan de biologische vader, oftewel de verwerker van het kind, worden vastgesteld. Het komt wel eens voor dat de moeder deze test probeert af te dwingen, zodat de vader gedwongen wordt een bijdrage te leveren aan het onderhoud van het kind. Soms is het juist het kind die een test probeert af te dwingen, zodat hij erkenning kan krijgen. De (potentiële) vader kan ook een test afwingen om te bewijzen dat hij de vader is, of juist niet is.

De definitie van vader

Er is een verschil tussen een wettelijke vader en een biologische vader. De biologische vader heeft het kind opgewekt en is ook vaak de wettelijke vader. Echter, kan het ook voorkomen dat de wettelijke vader niet de biologische vader is. Dit is het geval bij adoptiekinderen. Overigens komt het in Nederland voor dat je naar de gemeente moet gaan voor het erkennen van het kind. Bij de gemeente geeft de vader aan dat hij de vader is van het kind en hij de verantwoordelijkheid neemt om ervoor te zorgen. Dit is vaak het geval bij stellen die niet getrouwd zijn. Een niet-biologische vader mag zich ook erkennen voor het vaderschap, mits de moeder en biologische vader hier geen bezwaar op maken. In Nederland zijn er aardig veel kinderen buitenechtelijk. 1 op de 35 kinderen hebben een andere wettelijke vader dan biologische vader, zonder dat zij hier van afweten.

De reden voor een vaderschapsonderzoek 

Een vaderschapstest wordt soms door de vader aangevraagd omdat de vader erkenning voor zijn kind wil krijgen, echter proberen de moeders hier soms een stokje voor te steken. De moeder moet namelijk toestemming geven voor de erkenning. Door een vaderschapsonderzoek kan er vastgesteld worden dat de vader de biologische vader is. Ook kan iemand hiermee aantonen dat hij juist niet de vader, dat komt voor in gevallen waar de moeder beweerd van wel en de ander het tegendeel probeert te bewijzen. De man is daardoor niet meer gedwongen om kosten voor het kind op zijn rekening te nemen. Dit wordt ook wel ontkenning van het vaderschap genoemd.

De gevolgen van het onderzoek

Een rechtbank accepteerd alleen rechtsgeldige vaderschapsonderzoeken. Het is daarom belangrijk er een te kiezen die dat dus wel is, voorafgaand aan het onderzoek. De gevolgen van het onderzoek kunnen divers zijn. Het komt voor dat een man erachter komt dat hij niet de vader is van een kind die hij al jarenlang steunt, financieel al dan niet met opvoeding. Dit heeft psychische, maar ook financiële gevolgen. De man is niet meer financieel aansprakelijk voor het kind wanneer hij en zijn partner besluiten te scheiden. Kinderalimentatie zal dan van de tafel gaan. Echter, blijft aprtneralimentatie wel van kracht.