ABNY
Image default
Woning en Tuin

Tips om je huis beter te beveiligen tegen indringers

Wat heb jij thuis liggen aan waardevolle spullen? Als jij nu thuis zou komen en een gebroken ruit of geforceerde deur aantreft, waar ren je dan bij binnenkomst als eerste naartoe? De slaapkamer, om te checken of het sierradenkistje nog steeds achter in je onderbroeken la ligt? Je woonkamer, waar de 65 inch televisie hangt (of hing?!) waar je dit jaar je vakantiegeld voor had gebudgetteerd.

Of naar je kantoortje, waar je laptop lag met daarop de beelden van de geboorte van je kind? Stel je eens voor dat het allemaal weg is. Natuurlijk, je hebt een inboedelverzekering… Je schade wordt vergoed (hoogstwaarschijnlijk). Maar bepaalde dingen zijn niet te koop. Er is naast materiele schade ook emotionele schade.

Dit gebeurt dus dagelijks

Misschien is je iets enorm dierbaars afgepakt, iets waar geen verzekeringsmaatschappij op deze planeet iets aan kan doen. En wat denk je van je nachtrust? Er zijn vreemde mensen in je huis geweest, een ontzettend naar en beangstigend idee. Misschien lag je wel gewoon thuis te slapen terwijl het gebeurde!

Dit is een scenario waar dagelijks in België tientallen mensen mee te maken krijgen. Het is natuurlijk nagenoeg onmogelijk om jezelf met absolute garanties te wapenen tegen dergelijke praktijken. Echter, in veel gevallen had een inbraak voorkomen kunnen worden.

Wat te doen?

Met simpele maatregelen kun je inbrekers buiten de deur houden. Eén van de belangrijkste zaken is natuurlijk zorgen voor goede sloten op je deuren en ramen. Het beste kun je kiezen voor een slot met veiligheidscilinder. Deze is gewapend met stalen pinnen, en wordt daarnaast verstevigd met een stalen balk. Onmogelijk voor een inbreker om zomaar te ‘picken’ of doorheen te boren.

Deze sloten zijn verkrijgbaar via de meeste slotenmakers, en zijn een goede eerste stap in de richting van een veilige woning. Enkele populaire veiligheidscilinders zijn de Litto MP83, de Litto Protec maar als het nog beter mag zijn kies je best voor een kwalitatieve DOM veiligheidscilinder.