ABNY
Image default
Dieren

Hoe je je best kan voorbereiden tegen ongedierte in de winter?

Net zoals de mens bereiden de dieren zich voor op de winter, en net zoals de mens zijn er ijverige en luiere typetjes. Je ongediertebestrijdingsplan moet dan ook aangepast zijn aan al deze types zodat jou tuin en huis geen overlast hebben tijdens de winter. Eens het kouder gaat beginnen worden zullen veel dieren immers op zoek gaan naar een warmer plekje om zich te nestelen, jou huis, tuinhuis, kippenhoek of schuurtje zijn dan ook de ideale plaatsen voor hen om te overwinteren. Wat kan je best doen?

Insecten horen bij de beter voorbereide types, ze zullen tegen het einde van de zomer reeds een droog en warm plekje gevonden hebben voor hunzelf of hun eitjes, en gaan daar dan rustig in winterslaap tot het voorjaar. Je hebt dus tijdens de winter niet heel veel ongediertebestrijding op dit vlak, maar -zeker na een extreem zachte winter- kan dit in het voorjaar voor overlast zorgen. Maar dat is een thema voor een ander artikel.

Ratten en muizen zijn dan eerder van het luiere type, eens de koude aanbreekt gaan ze op zoek gaan naar een nieuwe woonst. Ze houden niet van aan- en afslepen met voedsel en nestelen dan ook liefst in de buurt van een voedselbron. Misschien de graanvoorraad in je kippenhok, maar ook buiten kan je -onbewust- zelf de oorzaak zijn door vogels te voeren en zo een voedselbron te maken voor hen.

 

WAAR MOET JE OP LETTEN OM DIT TE VERMIJDEN ZONDER DE VOGELS UIT TE HONGEREN?

  • Voer niet op de grond, gebruik een voerplank
  • Maak een voerplank met opstaande randen zodat de vogels het voer niet op de grond gooien
  • Hang je liever vetbollen of nootjes, doe dit dan minstens 1,5 meter van de grond en niet in de buurt van daken of takken

HOE BESCHERM IK VOEDSEL IN MIJN TUINHUIS OF KIPPENHOK?

  • Check de wanden voor gaten of spleten
  • Check het gaas rond het hok (minsten 70 cm ingegraven)
  • Sla je voer op in goed afgesloten bakken of tonnen en zet deze best ook op een verhoging ivp op de grond

HOE BESCHERM IK MIJN WONING?

  • Doe een check van de verluchtingsroosters om zeker te zijn dat hier geen openingen zijn.
  • Verzeker dat bij de doorsteek van kabels of buizen door de muur er geen spleten zijn (1 cm is genoeg)
  • Controleer de hoeken van je dak, dit zijn de meest voorkomende plaatsen waar muizen zullen proberen binnenbreken.

Heb je hulp nodig met een ongediertebestrijdingsplan of wil je graag een vakman van Limas Hygienics een controle laten komen doen neem dan vrijblijvend contact op voor advies of offerte.

http://www.limashygienics.be/nl/blog/hoe-voorbereiden-tegen-ongedierte-in-winter