ABNY
Image default
Bedrijven

Pesten op de werkplek – stop het met een creatieve-agressietechniek

Voorbeeld:

Hoe voel je je als je buitengesloten wordt of dat je met niemand kunt communiceren? Voor de meeste mensen is af en toe ‘buiten gesloten worden’ lichtelijk irritant. Als het echter vaak gebeurt, wordt het buitengesloten of genegeerd worden opzettelijk vervreemdend en kwetsend en kun je je onbegrepen, afgewezen en gedevalueerd voelen.

 

Je zou dan over deze vragen kunnen nadenken:

“Waarom word ik buitengesloten?”

“Wat heb ik gedaan?”

“Sprak ik duidelijk, correct en met voldoende vertrouwen?”

“Ben ik belangrijk genoeg om gehoord te worden?”

 

Allereerst moet je dit onthouden:

Er is nooit een excuus voor onbeschoftheid, afgedankt te worden, gebrek aan respect of enig neerbuigend gedrag zoals voortdurend iemand buitensluiten. Bovendien wordt de handeling, als die opzettelijk tegen je wordt herhaald, beschouwd als een vorm van pesten op de werkplek.

 

Als je regelmatig wordt buitengesloten of genegeerd, is de persoon:

 

Pesters op de werkplaats zijn hiervan op de hoogte. En als de pestkop zich ervan bewust is, dan ervaar je pesten op het werk.

 

Wat je kunt doen:

Als iemand niet weet dat ze je buitensluiten:

 

Als iemand weet dat ze je buitensluiten:

 

Belangrijke zaken voor effectiviteit:

 

Bonustip:

Als we spreken, hebben we de behoefte om door de ander te worden gehoord en dat de ander luistert. Besef dat de pestkop niets anders wil dan de macht wegnemen. Als je merkt dat je herhaaldelijk onderbroken of buitengesloten wordt, weersta dan de verleiding om jezelf vragen te gaan stellen of om te gaan twijfelen aan je eigenwaarde.

 

Leer om te gaan met dergelijke pesters met de cursus agressie van IvPP.

 

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/