ABNY
Image default
Gezondheid

Douchen met een handicap: wat zijn je opties?

Veel mensen denken dat het genieten van een verfrissende douche vanzelfsprekend is. Voor mensen met een handicap zijn badkamers echter niet altijd toegankelijk. De mogelijkheid om in een badkuip te stappen en per keer enkele minuten te staan ​​is simpelweg niet voor iedereen mogelijk. Maar gelukkig zijn er een reeks opties voor mensen met een handicap die op zoek zijn naar een alternatief voor een douche. Zodat ze thuis ook kunnen genieten van gezondheid en hygiëne.

Toegankelijke badkamers zijn niet alleen gunstig voor gehandicapten thuis; ook hotels en pensions kunnen van deze kennis profiteren als ze toegankelijke faciliteiten voor hun gasten willen aanbieden. Omdat er altijd vraag is naar vakantiebestemmingen met aangepaste voorzieningen, kan dit zeker een verstandige investering zijn voor elke slimme eigenaar van een vakantiehuis.

Speciale douche voorzieningen
Douches zijn meestal op één van de volgende drie manieren verkrijgbaar: boven het bad, in een douchecabine of als inloopdouche onderdeel van een zogeheten open badkamer. Een keuze maken over welke douche je wilt hebben, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder:

  • Je fysieke vaardigheden; bijvoorbeeld hoe lang je kunt staan ​​en of je je benen over de rand van een bad kunt tillen. Je zult ook willen overwegen hoe ver je kunt reiken, zodat je weet waar de bedieningselementen moeten zijn
  • De grootte van je badkamer en hoeveel ruimte je aan een douche kunt besteden
  • De kosten in verband met het installeren van een douche. Een douche boven het bad is vaak de goedkoopste optie, terwijl het opzetten van een hele natte ruimte de duurste is
  • Bezorgdheid over de mate van overlast – het is relatief eenvoudig om een ​​bad met overloop te installeren, terwijl een douchecabine of natte cel aanvankelijk wat meer overlast geeft tijdens de installatie en montage.
  • Wanneer je kiest voor je douche-optie, moet je ook over de lange termijn nadenken. Als je gezondheid verslechtert, zelfs al kun je nu zelf in bad klimmen, is dit dan over 12 maanden of 3 jaar nog steeds het geval? Door vooruit te denken, kunt je voorkomen dat er nu een nieuwe douche wordt geplaatst die u in de toekomst nutteloos zal zijn.

Apparatuur om mensen met een handicap in de douche te helpen: doucheplanken, draaistoelen en handgrepen
Er is ook apparatuur beschikbaar die mensen kan helpen om gemakkelijker de douche te gebruiken. Misschien heb je geen probleem om in het bad te klimmen, maar is opstaan wel weer moeilijk. In dat geval kan een eenvoudige doucheplank, die bovenop de badkuip past waar de gebruiker op kan zitten, een kleine investering zijn die een groot verschil maakt. Er kunnen ook draaistoelen worden geplaatst, die het in- en uitladen van het bad vergemakkelijken. Grijpringen kunnen ook een aanzienlijke hulp zijn om mensen te helpen zich door de badkamer te verplaatsen en stevig op hun benen te blijven.

Douchestoelen
Als je een douchecabine overweegt, wil je misschien douchestoelen bekijken die op het vloeroppervlak onder de douche kunnen worden geplaatst. Als alternatief kunt je een neerklapbare stoel op de muur installeren. Je hebt ook een vast scherm of een douchegordijn nodig om overstromingen in de badkamer te voorkomen en een glad oppervlak te creëren waarop je kunt lopen. Overweeg of er een opstapje in de douchecabine komt en, zo ja, of dat nu en in de toekomst voor jou beheersbaar zal zijn. Grijprails, nogmaals, kan van onschatbare waarde zijn.

Open badkamers
Open badkamers kunnen worden beschouwd als de ultieme toegankelijke douches. De gehele badkamer is omgebouwd zodat er een vlak oppervlak is dat slipbestendig en waterdicht is, waardoor het ideaal is voor rolstoelgebruikers en mensen met mobiliteitsproblemen. Voor privacy kunnen draagbare doucheschermen worden gekocht die zorgen dat de persoon in de douche niet gezien wordt.

Hoewel deze optie in eerste instantie meer werk met zich mee kan brengen, zal een open badkamer ruimte bieden aan mensen met een handicap waar ze veilig kunnen douchen. Sommige mensen hebben mogelijk een takel nodig die moet worden gemonteerd, terwijl anderen kunnen douchen zonder een takel of met hulp van andere mensen, zoals familie of verzorgers. Er zijn speciale douchestoelen en rolstoelen die kunnen worden aangeschaft om te worden gebruikt in het douchegedeelte van de open badkamer, waardoor de toegankelijkheid eenvoudig en eenvoudig is.

Douchefaciliteiten
Wat je behoeften ook zijn, er is altijd een badkameroplossing die bij jou past. Denk aan de bovenstaande tips, waaronder jezelf eerst af te vragen hoeveel hulp je hebt en hoeveel overlast je kunt verdragen, en denk goed na bij het plannen van je toegankelijke douche-opties. De mensen van Sani-Assist staan altijd voor je klaar om je vrijblijvend te adviseren over alle mogelijkheden.

http://www.sani-assist.nl/