ABNY
Image default
Mobiliteit

Trapliften, huisliften en andere oplossingen

Trapliften, ook wel stoeltjesliften genoemd, worden gecombineerd met huisliften, plateauliften, zweefliften en trappenklimmers als oplossingen voor traplopen. Bijvoorbeeld wanneer mobiliteit wordt belemmerd door leeftijdsgerelateerde aandoeningen zoals artritis of door ongeluk, ziekte of handicap.

In plaats van naar een bungalow te verhuizen of uzelf te beperken tot één niveau van uw huis, zijn er oplossingen voor traplopen waarmee u toegang behoudt tot alle ruimtes.

Dit artikel bevat een overzicht op het gebied van trapliften, huisliften, rolstoelliften en trappenklimmers.

Rechte trapliften

De meest voor de hand liggende situatie is dat je een rechte trap hebt en dat de installatie van een traplift in de meeste gevallen snel en eenvoudig zal zijn. Afhankelijk van het model wordt de rail (die ook de nodige bedrading bevat) aan de muur of de trap zelf bevestigd.

Vroegere trapliften liepen over het algemeen op elektriciteit, maar tegenwoordig hebben de meesten ingebouwde batterijen (gelijkstroom), zodat ze niet worden beïnvloed door stroomuitval. Automatisch opladen terwijl de lift aan de boven- of onderkant van de trap geparkeerd staat, zorgt ervoor dat de stroom niet halverwege de trap uitvalt.

Gebogen trapliften

Voor trappen die boven- of onderaan bochten hebben, of halverwege draaien, zijn er oplossingen in de vorm van gebogen trapliften. Er bestaan bepaalde onderdelen om de lift passend op elke trap te maken. Maar er bestaat ook een overbruggingsplatform dat kan worden gebruik om een draai aan de boven- of onderkant van de trap op te nemen.

Tot voor kort waren gebogen trapliften altijd een op maat gemaakt product, wat een behoorlijk lange wachttijd kon betekenen om de lift op bestelling te produceren. Dit is veranderd met de ontwikkeling van modulaire rails, wat betekent dat gebogen trapliften nu veel sneller kunnen worden geïnstalleerd.

Trapliften voor buiten

Perfect voor iedereen die een trap nodig heeft om toegang te krijgen tot z’n tuin of kelder. Met een speciale afwerking om de effecten van wind en regen te weerstaan, zijn buiten trapliften beschikbaar voor korte en lange trappen. Ze hebben dezelfde veiligheidsvoorzieningen als huisliften. Ze zijn zonder externe bewegende delen en met een veilig remsysteem dat ervoor zorgt dat de lift niet ongecontroleerd kan afdalen.

Buitentrappen zijn verkrijgbaar met afstandsbediening of joystickbediening.

Innovatieve Traplift-functies

Trapliften zijn uitgerust met veel veiligheidsvoorzieningen, zodat u ze met vertrouwen kunt gebruiken. Druksensoren zorgen er bijvoorbeeld voor dat de lift stopt bij een obstakel.

Een stoel die draait als je de bovenkant van de trap bereikt, is een andere populaire veiligheidsvoorziening. Hierdoor kun je van de lift stappen zonder in de buurt van de rand van de trap te komen.

Als u vindt dat kleine bedieningselementen moeilijk te gebruiken zijn, overweeg dan een lift met ergonomische bedieningselementen die reageren op een eenvoudige duwbeweging.

Veel mensen vinden het moeilijk om van zitten naar staan ​​te gaan en omgekeerd. Artritis en andere aandoeningen die stijfheid en pijn in de heupen of knieën veroorzaken, maken een traditionele zittende lift moeilijk te gebruiken. Er bestaan ook trapliften met een speciale zadelzitting die het veel gemakkelijker maken om op en neer te gaan, met minder gebogen knieën of heupen.

Woonhuisliften

Een ontwikkeling die de laatste jaren van de grond is gekomen, is de huislift, een binnenshuis versie van de lift waarmee we in openbare gebouwen vertrouwd zijn. De nieuwe generatie liften voor thuis is zo ontwikkeld dat ze kunnen worden geïnstalleerd met een minimale aanpassing van de woning. De liften kunnen worden aangepast aan de uitstraling van het huis, en er zijn modellen beschikbaar die twee personen tegelijk kunnen dragen, of één persoon met een wasmand of een hond, enz.

Liften voor rolstoelgebruikers

Voor rolstoelgebruikers is een verticale lift (via de vloer) wellicht handiger dan een traplift.

Hoewel ze groter zijn dan een traplift, zijn rolstoelliften nog steeds compact en met hun grotere gewicht en de afmetingen van de cabine kunnen ze gemakkelijk een extra persoon, zware voorwerpen of een persoon met een looprek vervoeren.

Ze zijn ontworpen om te worden geïnstalleerd zonder de noodzaak van een dragende muur.  Dit betekent dat de keuze van waar de lift moet worden geplaatst groter is en dat de installatie zeer snel kan worden uitgevoerd – meestal in een dag of twee.

Er zijn nu draagbare rolstoelliften beschikbaar, die geschikt zijn daar waar incidenteel rolstoeltoegankelijkheid vereist is en een permanente liftconstructie niet haalbaar is. Ze vereisen geen on-site vaststelling, waardoor ze op diverse plekken te gebruiken zijn.

De lift wordt op zijn plaats gereden, verhoogd wanneer de stoel of scooter op het platform staat en wordt daarna weggereden voor opslag. Er zijn zowel met de hand bediende als op batterijen werkende draagbare rolstoelliften beschikbaar; ideaal voor locaties zoals scholen, openbare ruimtes, enz. om bijvoorbeeld een rolstoelgebruiker op een podium of platform te tillen.

Trappenklimmers

Voor rolstoelgebruikers is er nog een alternatieve mogelijkheid: een aangedreven trappenklimmer.

Er zijn twee opties: een speciale traplopen-rolstoel of een aangedreven traplift die compatibel is met vrijwel elke manuele rolstoel. Dit laatste is met name handig voor iedereen waarbij het moeilijk is om uit zijn stoel gedragen te worden. De eerstgenoemde is ontworpen met het oog op gemakkelijke overdracht en heeft een zeer compact ontwerp. Daardoor kan deze zelfs op smalle wenteltrappen worden gebruikt.

Eén verzorger kan de trappenklimmer veilig en met weinig fysieke inspanning bedienen.

Trappenklimmers kunnen met u meegenomen worden wanneer u reist, zodat trappen geen obstakel vormen op uw reis. Ze kunnen respijtzorg en vakanties vergemakkelijken, maar ook een oplossing op langere termijn bieden in woningen waar een vaste traplift of een huislift geen optie is.