ABNY
Image default
Kunst en Kitsch

Geschiedenis van de tepel piercing

Op welk moment in de geschiedenis heeft de tepelpiercing een plaats veroverd in het piercen van het lichaam? Het is bekend dat Romeinse Centurions, uitgerust met lederen borstplaten, soms ringen  droegen ter hoogte van de tepel, zodat een cape die over de schouders was geslagen aan de ringen bevestigd kon worden. Daardoor dachten sommige mensen dat deze soldaten daadwerkelijk hun tepels hadden gepierced, zodat ze de cape konden vastmaken, zelfs als ze hun harnas niet droegen. Iedereen die zijn tepels heeft laten piercen, zou je echter vertellen dat dit zeer ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zal zijn. Dus als het piercen van de tepels niet begon met de Roman Centurions, wanneer begon het piercen van de tepels dan wel?

“In het midden van de 14e eeuw … droegen veel vrouwen plotseling ‘zulke diepe decolletés dat je bijna de helft van hun borsten kon zien’, en in de hogere klassen van dezelfde eeuw introduceerde koningin Isabella van Beieren de ‘Kledingstukken van het diepe decolleté, waar de jurk open was tot aan de navel. Deze mode leidde uiteindelijk tot het aanbrengen van rouge op zichtbare  de tepels en het plaatsen van met diamanten bezette ringen, tot uiteindelijk het piercen van de tepel. Het sieraad was vaak een gouden ketting versierd met diamanten.

In de latere jaren van 1890 kwam de ‘Boezemring’ kort in de mode; ze werden verkocht door dure Parijse juweliers. Deze ‘Anneux De Sein’ werden door de tepel gestoken en sommige vrouwen droegen er een in elke tepel en verbonden ze met een delicate ketting. “De ringen vergrootten de tepels en hielden ze in een staat van constante opwinding … de medische gemeenschap was woedend over deze cosmetische ingrepen, want ze vertegenwoordigden een afwijzing van traditionele opvattingen over het doel van het lichaam van een vrouw.” Een Londense socialite gaf haar gedetailleerde mening over deze mode-rage in een 1890-nummer van Vogue:

“Lange tijd kon ik niet begrijpen waarom ik zou instemmen met zo’n pijnlijke operatie zonder voldoendereden. Ik kwam echter al snel tot de conclusie dat veel dames klaar zijn om de voorbijgaande pijn te verdragen in het belang van de liefde. De borsten van degenen die ringen droegen waren onvergelijkbaar ronder en voller dan degenen die dat niet deden. Mijn twijfels waren nu ten einde … dus ik had mijn tepels gepierced en toen de wonden waren genezen, had ik ringen geplaatst … met betrekking tot de ervaring van het dragen van deze ringen, kan ik alleen maar zeggen dat ze helemaal niet oncomfortabel of pijnlijk zijn. Integendeel, het lichte wrijven en wegglijden van de ringen zorgt voor een extreem opwindend gevoel, en al mijn collega’s die ik heb gesproken over dit onderwerp hebben mijn mening bevestigd. “

De tepelpiercing was ook bekend bij de Karankawa Indianen in Texas, en wordt nog steeds beoefend in de bergen van Algerije, door vrouwen van de nomadische Kabyle-stam. In het westen heeft de tepelpiercing een heropleving gemaakt, waarbij veel beroemde mensen hun tepels hebben laten piercen – bijvoorbeeld Lenny Kravitz, Jaye Davidson (The Crying Game), Gerry Connelly (comedian), Tommy Lee (drummer van Motley Crue) en Axl Rose (Guns & Roses).

Voordelen van tepelpiercings: de voordelen van tepelpiercings zijn vandaag dezelfde als die van de modieuze dames van Parijs en Londen in de jaren 1890. Het maakt de tepels groter, gevoeliger en meer aantrekkelijk, en het zorgt voor een constante stimulatie. Een man beschreef zijn tepelpiercings als “een lichtknop voor een erectie”. Een tepelpiercing is zeer effectief voor het vergroten van kleine tepels (vooral bij mannen) en kan voorkomen dat de tepel zich terug trekt. In het Victoriaanse Engeland adviseerden artsen vaak een tepelpiercing om de tepels te vergroten en het geven van borstvoeding te vergemakkelijken. Bovendien kunnen tepelpiercings zorgen voor meer genot zogen door je partner iets te geven om mee te spelen tijdens in bed – vooral als het aanraken van je tepelpiercings je opwindingspiek verhoogt, waardoor je partner verder wordt gestimuleerd.

http://www.piercingapeldoorn.nl