ABNY
Image default
Bedrijven

Wat is HSP?

HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Dit is een persoon die gevoelens en emoties veel intensiever ervaart dan een gemiddeld persoon. Als een persoon met deze  ‘aandoening’ iets meemaakt in zijn of haar leven kan dit grote gevolgen hebben voor de rest van het leven. Hoog sensitieve personen ervaren deze gevoelens en emoties namelijk zo sterk dat in hun hoofd alles op hol kan slaan. Deze personen krijgen een vertekend beeld van de wereld en kunnen veel dingen vanuit een onrealistisch beeld gaan zien waardoor ze niet te hanteren worden. Daarnaast kan een hoog sensitief persoon ook minder goed omgaan met de gevoelens en emoties van andere personen. Door deze ‘aandoening’ kunnen hoog sensitieve mensen veel mensen van zich af stoten en alleen door het leven heen gaan.

Hoog sensitieve personen kunnen zich distantiëren van de wereld en van andere personen. Zelfs familieleden kunnen hierbij als vreemden worden aanschouwd. Het is belangrijk om te weten wanneer iemand hoog sensitief is, en hoe hiermee moet worden omgegaan. Is dit niet het geval, dan kunnen er serieuze gevolgen ontstaan. Zowel voor de persoon zelf als met de mensen om deze persoon heen. Hieronder vind je een aantal gevolgen van hoog sensitiviteit. –              de persoon is onzeker over alles en iedereen –              de persoon kan niet goed meer voor zichzelf zorgen –              er kan met de persoon moeilijk een relatie aangegaan worden –              er is geen eigenwaarde meer te vinden bij de persoon –              emoties en gevoelens worden volledig uitgeschakeld of opzij gezet

Om deze gevolgen voor te zijn is het belangrijk dat er op tijd wordt gezien wanneer iemand hoog sensitief is. Je kan hiervoor een hoog sensitief test doen. Als blijkt dat iemand in jouw omgeving hoog sensitief is, is het belangrijk om te weten hoe je hier goed mee moet om gaan.

https://www.hsp-academy.nl/