ABNY
Zakelijk

Wist je dat je binnenkort een full body scan uit je zorgverzekering krijgt?

Abny

Bliep. Bliep. Blieeeeeeeeep. Met een beetje geluk kun je binnenkort regelmatig laten checken hoe je gezondheid ervoor staat. De full body scan controleert bijvoorbeeld op kanker en hart- en vaatziektes. Zo futuristisch als we ‘em nog kennen uit Star Trek is de full body scan nog niet, maar effectief wel. Ernstige aandoeningen worden in een vroeg stadium opgespoord waardoor je jezelf een hele hoop narigheid bespaart. In Nederland is de scan verboden. Liefhebbers van zulke zekerheid moeten nu nog over de grens om een full body scan te laten doen. Binnenkort dus mogelijk in Nederland, hoewel er ook nog wel een hoop kritiek is op de scan.

Welles nietes
Als je ziektes al heel vroeg in de smiezen krijgt, zijn de kosten voor behandeling vaak een stuk lager. Aan de andere kant, zeggen critici, kunnen ook juist extra kosten worden gemaakt. De full body scan levert nog wel eens een foutpositieve uitslag op. Dan zegt het dat je iets hebt, maar is dat niet zo. De kosten voor vervolgonderzoek zouden een argument tegen de full body scan zijn. Een ander tegenargument is de paniek die een foutpositieve uitslag bij een patiënt losmaakt.

Laten we kijken wat het oplevert
Maar, zeggen de voorstanders, dat weegt allemaal niet op tegen de voordelen. Door om de paar jaar een full body scan te doen kun je jezelf een hoop narigheid besparen. En de kosten voor vervolgonderzoek die door foutpositieve uitslagen worden gemaakt wegen nooit op tegen de kosten van de behandeling van ziektes in een vergevorderd stadium. Zo is de bewering. Minsiter Schippers van VWS laat de Gezondheidsraad uitrekenen wat de (financiële) voordelen van de scan kunnen zijn. Als die voordelen groter blijken zit de full body scan binnenkort in de zorgverzekering. Wij trekken ons ruimtepakkie uit de verkleedkist en hopen op het beste, Scotty.

http://www.courtinegroep.nl/een-betaalbare-zorgverzekering-in-2018/

Gerelateerde artikelen

Letselschade na een hondenbeet

Waarom elke medewerker een ergonomische bureaustoel verdient