ABNY
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe kun je een gazon met graszoden aanleggen?

Voor veel mensen is het een geweldige manier om een mooi gazon te krijgen: Graszoden. Het is niet vreemd. Je krijgt namelijk in een keer een complete dekking van je tuin. Je hoeft niet te wachten tot het gras begint te groeien. Je kunt direct genieten van het gras en je kunt graszoden online kopen. Het is ook goed om te weten, dat je de graszoden het hele jaar door wel kunt leggen. Het is alleen even opletten, dat het niet vriest of extreem heet is. Wanneer het te koud of te droog is dan is er een grote kans, dat het gras niet goed begint te groeien. Buiten deze periodes is het eigenlijk geen probleem. Gras is zeer sterk.

Hoe begin je?

Het leggen van graszoden begint met het klaarmaken van de grond. Je zorgt voor een goede samenstelling van de ondergrond. Voeg wat mest toe welke zorgt voor een goede groei van de wortels. Bevochtig vervolgens de ondergrond en rol dan de graszoden uit. Zorg ervoor, dat de graszoden goed aansluiten op elkaar. Doe nog wat potgrond en compost tussen de kieren om te voorkomen dat de randen van de zoden uitdrogen. Nu is het een kwestie van alles goed aanstampen. Geef het gras nog eens een goede dosis water. Blijf dit doen tot het een mooie mat is. Na een maand is het belangrijk om wat meststof toe te voegen. Eerder mest toevoegen is niet verstandig.

Wanneer mag je het gras maaien?

Wacht twee tot drie weken na het leggen van de zode om het te gaan maaien. Het gras heeft dan voldoende wortels en de kans op uitdroging is dan minimaal. Je wilt natuurlijk wel, dat het er mooi en groen uit komt te zien.

Een paar tips!

Het is belangrijk wanneer je het opgerolde gras krijgt (de graszoden) om ze binnen minimaal 24 uren uit te rollen. Leg ze tevens niet in de zon. Ze kunnen dan namelijk uitdrogen. Iets wat wel jammer is.

Ook is het goed om te kijken naar de totale tuin. Wat is de balans tussen planten en gras? Het is belangrijk om te zorgen voor een optimale verdeling tussen groen gras, planten en ook voor het terras.

Voordat je graszoden gaat kopen is het belangrijk om te kiezen voor het juiste gras. Heb je kinderen? Wil je een gazon wat superglad is? Of misschien zoek je gewoon een zeer sterk gras, omdat je er heerlijk op wilt liggen in de zomer? Laat je goed adviseren om het juiste soort gras te kiezen.