ABNY
Image default
Energie

Hoe groen is Nederlandse groene stroom?

Vandaag de dag roepen veel energieleveranciers maar al te graag dat ze hartstikke groen zijn. Duurzaamheid doet het immers goed. Maar hoe wordt gecontroleerd of groene stroom ook echt groen is? Je hebt vast weleens gehoord van groencertificaten. Hoe zit dat precies en wat is dan 100% groene stroom uit Nederland? En misschien belangrijker: hoe kun jij eenvoudig groene stroom afnemen zonder al te veel gedoe?

Overstappen naar groene stroom
Om maar met de deur in huis te vallen: wil je graag groene stroom afnemen, maar niet teveel betalen? Start met online energievergelijken en geef bij je voorkeuren groene stroom op. Dan krijg je direct een overzicht van de energieleveranciers met de groenste stroom.

Groencertificaten
Om te laten zien dat groene stroom ook echt groen is, heeft de overheid een groencertificaten systeem ontwikkeld. Voldoet een energieproducent aan de eisen die worden gesteld aan het opwekken van duurzame elektriciteit? Dan ontvangt deze een groenverklaring. Onafhankelijke instanties controleren of de productiemiddelen voldoen aan de eisen en hoeveel groene opgewekte stroom er op het net gezet wordt. Een andere aanduiding voor groencertificaten is garanties van oorsprong.

En hoe zit het met groen gas?
Groene stroom is een veelgebruikte term, maar soms hoor je mensen ook spreken over groen gas. Hoe zit dat precies? Er bestaat biogas en CO2- gecompenseerd gas. Beide noemen we groen gas. CO2-gecompenseerd gas is aardgas waar de CO2-uitstoot wordt gecompenseerd. Wat er aan de ene kant aan CO2 uit komt, wordt ergens anders weer aan de lucht onttrokken. Biogas wordt geproduceerd met natuurlijke energiebronnen als koeienmest, GFT-afval, balderen en rioolslib. Dit noemt men ook wel biomassa. Dus, overstappen naar groen gas en licht? Gebruik een online energievergelijker om het jezelf makkelijk en voordelig te maken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.verlaagjemaandlasten.nl/energie-vergelijken