ABNY
Image default
Tuin en buitenleven

Heb jij nog vragen over bouwmaterialen als beton, snelbouwstenen en hout?

Iedere klusjesman heeft nog wel eens vragen als het gaat om bouwmateriaal. Wat kan je nou beter gebruiken, hout of beton? Of toch snelbouwstenen? Als je dan gaat voor betonblokken, kan je deze dan het best metselen of lijmen? Hopelijk worden hier zoveel mogelijk van jouw vragen beantwoord.

Hout versus beton

Velen zullen wel weten dat beton vrijwel onmogelijk kapot te krijgen is. Dat is een ander verhaal bij hout. Nu is er wel een ander voordeel aan het gebruik van hout, de duurzaamheid is namelijk stukken beter. Beton is namelijk helemaal niet zo goed voor het milieu. Iets wat erg belangrijk is geworden in ons bestaan. Hout is wel duurzaam en nog een pluspunt is dat het CO2 opneemt. Toch blijft het wel zo dat beton gewoon veel langer meegaat en zo voordeliger zal zijn voor jouw tijd en portemonnee. Ook kan beton energie besparen gezien het warmte en koelte opneemt, maar traag weer afgeven.

Snelbouwstenen versus beton

Het woord zegt het al, snelbouwstenen zijn sneller op maat te krijgen indien dit nodig is. Daarbij zijn deze ook lichter dan beton. Betonblokken per m2 zijn heel erg zwaar en wordt daarom vooral horizontaal gebruikt. Verticaal kan een risico van inzakken met zich meebrengen. Als je naar de prijs kijkt zal je niet heel veel verschil merken. Velen zullen misschien verwachten dat beton goedkoper is, blijkbaar is dit niet het geval.

Lijmen of metselen?

Deze keuze is geheel aan jou. Betonblokken per m2 zijn namelijk zowel te metselen als te lijmen. Het voordeel van lijmen is dat de blokken sneller is, maar als de voorkeur uitgaat naar metselen dan is dat ook gewoon mogelijk. Qua prijs is hier ook geen groot verschil in. Het is aan te raden om te kiezen voor hetgeen waar je zelf wellicht al ervaring mee hebt.