ABNY
Image default
Auto’s en Motoren

Elektrische Auto Thuis Opladen

De elektrische auto is in opkomst en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat iedereen elektrisch rijdt. Voordat dit daadwerkelijk de realiteit is moet er nog heel veel gebeuren. Hoewel Nederland de beste laadinfrastructuur ter wereld heeft, is deze nog lang niet gereed voor de aankomende explosie van het aantal elektrische autobestuurders. In deze blog bespreken we de oplossing: de elektrische auto thuis opladen.

Voordelen van het thuis laden van een elektrische auto

Eén van de grootste voordelen van het thuis opladen van je elektrische auto is het stroomtarief. Het stroomtarief per kw/h is thuis uiteraard goedkoper dan langs de snelweg. Dit is helemaal het geval wanneer je zonnepanelen op het dak hebt liggen, als dit overbodige elektriciteit is laad je gratis!

Ondanks dat je via een openbare laadpaal vaak sneller kunt laden, heb je wellicht thuis meer de tijd (s’nachts) om de auto te laden. Het is daarom ook aan te raden om een laadstation te kiezen die de auto binnen een goede nacht volledig oplaadt. Uiteraard dien je hier ook rekening te moeten houden met de stroomaansluiting, laadcapaciteit van de auto, et cetera.

Tot slot schijnt snelladen niet goed voor je accu te zijn vanwege de warmte die hierbij onstaat.

Als je vragen hebt omtrent laadstations, de stroomaansluiting en de laadcapaciteit van de auto, dan adviseer ik om contact op te nemen met een EV specialist. 

Verschillende laadoplossingen voor thuis

Er zijn verschillende laadoplossingen voor thuis. De meest geschikte oplossing is afhankelijk van de auto, stroomaansluiting en jouw wensen. Je kunt kiezen voor een vast laadstation (aan de muur of op een paal) of een portable lader (thuislader) die je overal mee naartoe kunt nemen. Je kunt kiezen voor een simpel plug & play laadstation auto of een slim laadstation met laadpas.

Omdat iedere situatie weer anders is het van belang om de juiste informatie in te winnen.

Hoelang duurt het thuis laden van je elektrische auto?

De laadtijd is afhankelijk van het laadvermogen van de auto, het laadvermogen het laadstation, het laadvermogen van de laadkabel en de capaciteit van de stroomaansluiting. Via de nieuwste technieken (load balancing) kan een laadstation (indien deze load balancing ondersteund) de laadsnelheid aanpassen op het beschibare vermogen in huis. In de praktijk zal de auto dus sneller laden als er geen andere elektrische apparaten stroom verbruiken.

Samenvatting

–          Laad je elektrische auto thuis op en maak gebruik van een laag elektriciteit tarief

–          Langzamer laden is beter voor je accu

–          Laadtijden zijn afhankelijk van: laadvermogen auto, laadvermogen laadstation en laadkabel, capaciteit van de stroomaansluiting.

https://www.4ev.nl