ABNY
Image default
Dienstverlening

Wat is boekhouden eigenlijk?

Wat is boekhouden eigenlijk?
Ondernemen is niet voor iedereen hetzelfde, maar boekhouden zal daar altijd onderdeel van uitmaken. Als je het hebt over boekhouden, dan wordt meestal het maken of verwerken van facturen of zaken omtrent de belastingaangifte bedoeld. Deze aspecten vormen de financiële administratie van een bedrijf.
 
 
Belangrijkste onderdelen van het boekhouden
De hoofdzaken van het boekhouden zijn geregeld met de facturatie, het bbeheer van debiteuren en crediteuren, een winst- en verliesrekening maken en het verzorgen van belastingaangiftes.
Je bent verplicht om je inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Een vast onderdeel van het boekhouden is het opstellen en versturen van facturen. Ook krijg je te maken met kosten, denk aan facturen van leveranciers, een aanschaf voor je onderneming of de betaling van de huur. Voor de verwerking van alle inkomsten en uitgaven kun je kiezen voor een boekhoudprogramma of Excel. Dit mag je zelf weten. Bij de belastingdienst moet je aangeven wat je resultaten zijn geweest. Dit gebeurt meestal maandelijks, maar kan ook per kwartaal. In Excel kun je door het optellen van kolommen eenvoudig een overzicht maken. Deze cijfers kun je gebruiken voor je winst- en verliesrekening en de btw-aangifte.
Hoe mooi zou het zijn als elke verstuurde factuur betaald werd. Helaas werkt het in de praktijk vaak anders. Rekeningen blijven te lang liggen, dus er moet een herinnering worden verstuurd. Misschien moet er zelfs een incassobureau worden ingeschakeld. Ook dat maakt onderdeel uit van het boekhouden.
Niet elke ondernemer is in staat het beheer van debiteuren goed op te pakken, dit wordt dan uitbesteed. Het betalen van rekeningen, het crediteurenbeheer, doen het merendeel van de ondernemers wel zelf.
Een ander belangrijk onderdeel van boekhouden is de belastingaangifte. Voor de btw-aangifte (omzetaangiftes) is een factuuroverzicht vaak al genoeg. Bij de inkomstenbelasting is wat meer kennis van boekhouding nodig, vaak wordt dit uitbesteed.
 
 
Bedrijfsafhankelijk
Per bedrijf kan de invulling van boekhouden verschillen. Als je net begonnen bent, steek je misschien veel tijd in het maken van offertes, terwijl een ander juist druk is met de kilometeradministratie.
Grote ondernemingen met personeel hebben een salarisadministratie. Zij houden zich bezig met ziekteverzuim en arbeidscontracten en zien dit ook als onderdeel van de boekhouding. Daarnaast zijn er ook bedrijven die tijdens de boekhouding een voorraadadministratie moeten bijhouden, omdat zij veel producten verkopen. Het controleren van de voorraad en het inkopen van producten speelt dan een grote rol.
Deze werkzaamheden zijn administratieve taken, en kun je aanmerken als boekhoudkundige taken. Sommige boekhoudkundige taken kun je beter uitbesteden als daar je talent niet ligt of uit tijdgebrek. Maar als ondernemer moet je altijd kennis hebben van je boekhouding.

Bekijk hier de boekhouders per locatie

https://boekhouder-offertes.com/